NRK Meny
Normal

Sinte sørgende i Libanon

Tusenvis av sinte og sørgende libanesere samlet seg da kisten med Libanons kristne industriminister Pierre Gemayel kom til hjemmet hans.

Flere tusen sørgende følger Pierre Gemayels kiste
Foto: STR / REUTERS

Det skjedde i byen Bikfaya der familien hans hører hjemme.

Mange ropte slagord mot Syria, mens andre kastet ris og blomster på kisten.

– Vi ber dere om å forholde dere rolig og lover at hans død ikke vil forbli ustraffet, sa den dreptes far, Libanons tidligere president Amin Gemayel.

Drapet på Gemayel (34) la onsdag en klar demper på stemningen både i Beirut og andre hovedsteder i regionen.

Men også i Washington får attentatet konsekvenser – ikke minst når det gjelder muligheten for en dialog mellom USA og Syria, mener eksperter.

– Det kommer til å bli langt vanskeligere, sier Syria-eksperten Joshua Landis, som leder fredsstudiene ved University of Oklahoma.

 

Portrett av Pierre Gemayel
Foto: BEN CURTIS / AP

Svekket statsminister

Statsminister Fouad Siniora er nå sterkt svekket både på grunn av drapet på Gemayel og fordi Hizbollah nylig trakk seg fra det de mente var en altfor USA-vennlig regjering.

Selv om regjeringen skulle gå av på fredelig vis, vil avgangen være et hardt slag for USAs forsøk på å skape demokrati i regionen, mener David Schenker, som arbeider med arabisk politikk ved Washington Near East Institute.

– Libanon var helt sikkert en kronjuvel i administrasjonens Midtøsten-portefølje, men nå må de omgruppere, sier Schenker.

Fordømmelse

Fordømmelsene av drapet på den 34 år gamle kristne politikeren er mange og sterke, særlig i regionen der frykten for konsekvensene er sterke.

Generalsekretær Amr Mussa i Den arabiske liga fordømmer drapet på det kraftigste og kaller det et terrordrap fordi det kan skape mer uro i det hardt prøvede landet.

Egypts utenriksminister Ahmed Abdul Gheit snakker i samme baner når han sier at attentatet ikke bare er et angrep på Gemayel, men på stabiliteten i hele Libanon på et tidspunkt når Libanon forsøker å løse sine mange og store problemer.

Gemayel var en sterkt kritiker av Syrias innflytelse i Libanon og mange har lagt ansvaret for drapet på Syria, blant dem er framstående libanesiske politikere som druserlederen Walid Jumblatt.

I New York har landets FN-ambassadør avviste dette på det sterkeste og sier at dette, og andre politiske drap i Libanon, også rammer Syria.

Begravelse

Pierre Gemayel skal begraves i morgen. Før drapet hadde Hizbollah bedt sine tilhengere å ta til gatene denne dagen for å kreve at den vestlige-orienterte regjeringen må gå av og erstattes av en nasjonal samlingsregjering.

Etter drapet har landets anti-syriske partier bedt sine støttespiller møte opp i stort antall til begravelsen.

- Dette gir de som støtter det politiske flertallet og regjeringen anledning til å demonstrere, mens opposisjonen er i villrede, skriver den pro-syriske avsen Al-Akhbar.

Uansett er spenning i Libanon økende før begravelsen.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt