Sikret vann og mat - og kanskje sprit

Nå kan besetningen ved Den internasjonale romstasjonen puste lettet ut. Nye forsyninger er på vei. Situasjonen så vanskelig ut etter at den forrige raketten eksploderte.

KAZAKHSTAN-RUSSIA-SPACE-ISS

Forsyningene er på vei fra Baikonur. Kapselen på toppen av raketten er nå i bane. Den kommer fram til romstasjonen søndag.

Foto: STRINGER / Afp

Sojusraketten med lastefartøyet Progress på toppen seilte avgårde mot rommet fredag morgen etter en vellykket oppskytningen fra den russiske rombasen Baikonur.

Laster Twitter-innhold

Med seg har den ubemannede Progress blant annet mat og vann til Den internasjonale romstasjonen.

– Dette er fantastiske nyheter å våkne til, skriver sjefen ombord i stasjonen, astronauten Scott Kelly i en tweet fra rommet

Tre tidligere forsøk på å nå fram med forsyninger har feilet i den siste tiden.

Søndag eksploderte en forsyningsrakett fra SpaceX da den så vidt hadde startet på ferden til romstasjonen.

I slutten av april gikk det dårlig med russerne da de skulle sende en Progress avgårde, og i oktober i fjor var det en annen amerikansk rakett som eksploderte.

Måtte kanskje nedbemanne

Resultatet er at forsyningene ombord i romstasjonen har blitt strukket tynt, og det har vært spekulasjoner om antallet besetningsmedlemmer måtte reduseres.

Den internasjonale romstasjonen

Den internasjonale romstasjonen ville snart ha gått tomt for forsyninger.

Foto: NASA

Dette kunne gått ut over den planlagte ferden til den første danske astronauten i september.

– Dersom vi hadde fått ytterligere forsinkelser i forsyningene, så ville vi fått problemer i oktober, sier Scott Kelly til NASA-TV.

Søndag skal progresskapselen være framme ved stasjonen. Den har med seg 2400 kilo med drivstoff, vann, mat, klær og andre forsyninger.

Jorden sett fra Progress

Progresskapselen har allerede sendt det første bildet fra rommet som bekrefter at den er trygt i bane.

Foto: NASA

Drivstoffet er viktig fordi stasjonen faller kontinuerlig og må få stadige dytt for å ikke ramle ned på bakken.

Laster Twitter-innhold

Sprit i lasten

Det er russerne som pakker forsyningene før avreise, og de svarer aldri på spørsmål om det følger med noen flasker sprit til de russiske medlemmene av mannskapet.

Den russiske kosmonauten Salizhan Sharipov uttalte til media i 2005 etter et lengre opphold i Den internasjonale romstasjonen at de eventuelle spritforsendelsene skulle legaliseres, fordi det er viktig for mannskapets moral å ha noe å sterkt å drikke.

Den nå pensjonerte kosmonauten Aleksandr Serebrov har bekreftet at russerne drakk sprit ombord i romstasjonen Saljut.

– 40 gram holder, sa Serebrov til Novaya Gazeta. - I vektløs tilstand er blodårene mer åpne, så 40 gram fungerer like godt som 100 gram på bakken.

Senest i forrige måned bekreftet den amerikanske romstasjonsveteranen Clayton C. Anderson i sin biografi at han drakk sprit sammen med det russiske mannskapet på stasjonen etter en romvandring.

Clayton C. Anderson

Han svever godt i stasjonen, astronaut Clayton C. Anderson. Nå bekrefter han at det drikkes sprit om bord.

Foto: NASA

– Inne igjen! Slapper av med noen slurker russisk konjakk. Ødelegger for alltid fiksjonen om at det ikke er alkohol ombord i Den internasjonale romstasjonen, skriver han i boken The ordinary Spaceman.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt