- Har fanget opp signaler fra "de svarte boksene"

Boksene ligger trolig på 4000 meters dyp.

Air France-ulykken

Vrakrester fra Airbus A330-200-maskinen som styrtet i Atlanterhavet. Håpet er at de 'svarte boksene' kan oppklare hva som var årsaken til styrten.

Foto: HO / AFP

Ifølge den franske avisen Le Monde har den franske marinen fanget opp svake signaler fra de såkalte svarte boksene til Air France-flyet som styrtet i Atlanterhavet.

En miniubåt er sendt for å prøve å finne
boksene på den ulendte havbunnen 4.000 meter under havflaten.

Kan inneholde samtaler fra cockpit

De svarte boksene er i virkeligheten oransje og inneholder ferdskriver og taleregistrator.

(Saken fortsetter under bildet.)

Air France

Flere fartøy er med i letingen etter ferdskriveren og taleregistratoren

Foto: HO / AFP

Boksene kan inneholde avgjørende informasjon for å fastslå hva som skjedde da Airbus A330-flyet til Air France falt i havet mens det var på vei fra Rio de Janeiro til Paris 1. juni med 228 personer om bord.

Årsaken til ulykken er fortsatt ikke kjent, men en av teoriene er at fartsmålerne sviktet i det dårlige været, noe som kan ha ført til at flyet hadde feil fart i forhold til værforholdene.

Bekrefter ikke signalene

Franske myndigheter vil ikke bekrefte at det er de "svarte boksene" som er funnet.

– Det er stadig signaler som blir oppfanget som må analyseres. Vi kan ikke bekrefte at de svarte boksene er funnet, sier Martine del Bono, talskvinne for den franske havarikommisjonen.

Vanskelig søk

Ferdskriveren og taleregistratoren er programmert til å sende signaler i minst 30 dager. Signalene kan bli plukket opp to kilometer. Håpet er at taleregistratoren inneholder opptak av samtalene i cockpiten.

Jakten på boksene er en kamp med tiden siden signalene ville dø
ut etter rundt 30 dager, det vil si mot slutten av juni.

Med i søket er franske fartøy, inkludert en atom-u-båt med avansert lytteutstyr og et letefartøy med miniubåter.

Søket er vanskelig blant annet fordi terrenget på havbunnen er så ulent.

Boksene kan ligge hvor som helst mellom 1 kilometer og 4 kilometers dyp.

Video nsps_upload_2009_6_1_17_9_5_129.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Air France-flyet var på vei fra Rio de Janeiro til Paris, da det styrtet

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt