Hopp til innhold

Shinzo Abe går av som statsminister i Japan

Etter en periode med rykter om helsetilstanden, fortalte Japans statsminister Shinzo Abe på en pressekonferanse at han går av.

Abe Japan

Japans statsminister bekreftet i dag at han går av.

Foto: FRANCK ROBICHON / AFP

Partifellen Hiroshige Seko, som var finans- og handelsminister i Abes regjering fram til i fjor høst, bekrefter i formiddag til nyhetsbyrået AP at statsministeren har meldt sin avgang til partiledelsen.

Bare timer senere bekreftet statsministeren sin avgang fordi han er bekymret for at hans helsetilstand vil skape problemer i styringen av landet framover.

– Min helse har blitt stadig verre de siste månedene, sa Shinzo Abe på pressekonferansen. Han beklaget at han ikke kunne fullføre sine plikter.

– Det er frustrerende å måtte forlate jobben min før jeg har nådd alle målene min, sa Abe.

Abe har lenge slitt med ulcerøs kolitt, en betennelse i tarmen. I løpet av de siste to ukene har statsministeren vært på sykehus to ganger, noe som har skapt en rekke spekulasjoner i Japan.

Japans statsminister Abe iført munnbind, i bil på vei til sykehus

Bildene av Japans statsminister Shinzo Abe på vei til sykehus forrige uke førte til ytterligere spekulasjoner om en mulig avgang.

Foto: STR

Lengstsittende statsminister

Abe tiltrådte først som statsminister i 2006, men måtte da gi seg etter bare ett år, nettopp på grunn av ulcerøs kolitt. Senere skal han ha sagt at bedre medisiner gjorde at han kunne komme tilbake. Han tiltrådte på nytt i desember 2012, og har sittet siden.

Mandag satte 65-åringen ny rekord som lengstsittende statsminister i Japan, da han slo rekorden satt av sin grandonkel Eisaku Sato, som var Japans statsminister fra november 1964 til juli 1972.

Da han tiltrådte i 2006 var Abe den yngste statsministeren i landets historie. Abe kunne ha sittet i ett år til før han måtte ha gått av som leder for Det liberaldemokratiske partiet.

Abe Japan

På skjermer i Japan meldes nyheten om at landets statsminister går av.

Foto: AP

Børsindeksen Nikkei 225 stengte ned 1,4 prosent etter at meldingen om avgangen kom fredag.

Nedtur for økonomi og oppslutning

17. august viste tall fra myndighetene at landets bruttonasjonalprodukt hadde falt med 7,8 prosent i andre kvartal.

Nedgangen ville ført til et fall på 27,8 prosent på årsbasis hvis fallet hadde fortsatt i samme takt over et helt år. Det er det tredje kvartalet på rad med nedgang i verdens tredje største økonomi, og det største fallet siden 1980, som er så langt tilbake som det finnes sammenlignbare data.

I tillegg til spekulasjoner rundt helsetilstanden har Abe slitt med fallende oppslutning som følge av sin håndtering av koronapandemien. En meningsmåling som ble publisert av nyhetsbyrået Kyodo søndag, viser at Abes regjering kun har støtte blant 36 prosent av velgerne, den nest laveste oppslutningen siden han vendte tilbake til statsministerposten i 2012. 58,4 prosent var misfornøyde med regjeringens håndtering av koronaviruset.

– Det er frustrerende å måtte forlate jobben min før jeg har nådd alle målene min, sa Shinzo Abe under pressekonferansen.

Abe ville ikke svare på hvem han mener bør overta for han. Men gjorde det klart at det viktigste jobben for den som overtar er å fortsette å jobbe for å bekjempe koronaviruset.

Det er forventet at Abe fortsetter til en ny statsminister er valgt og formelt godkjent av parlamentet.

SISTE NYTT

Siste nytt