SD-politiker skjøt løve og spiste den

Bilder av politikeren Angelo Vukasovic fra Sverigedemokraterna (SD) som poserer med døde dyr etter troféjakt i Afrika skaper storm i Sverige. Vukasovic ser ingen problem med jakten og sier han spiser dyrene han skyter.

Det er den svenske avisen Aftonbladet som tirsdag skriver om de kontroversielle bildene som begynte å sirkulere i sosiale medier i helgen, og som har fått folk til å reagere. Bildet hvor Vukasovic poserer med en død løve er fylt med kommentarer fra sinte folk.

«Hvorfor i helvete skyter man et dyr for å bare ha det som et trofe», skriver en Facebook-bruker.

Arrangerer jaktreiser

Angelo Vukasovic er kasserer for Sverigedemokraterna i byen Nybro. Han sier til avisen at han selger jaktreiser og at bildene hvor han poserer med de døde dyrene er tatt i Sør-Afrika.

– Jakten på visse dyr gagner folket og til og med dyret. Før var det forbudt å jakte på neshorn, men nå har de plutselig tillatt det, og det er en grunn til det, forteller han.

– Det er visse områder der dyr sulter på grunn av dårlig med mat og vann, og da forsøker man å selektere bort dyret.

Kontroversiell jaktform

Han sier videre at jakten han arrangerer i Sør-Afrika foregår i et innesperret område hvor dyrene har hatt det bra hele sitt liv.

– 80 prosent av alle dyrene jeg har skutt har jeg spist, til og med løven på bildet. Det beste kjøttet jeg har spist og noensinne kommer til å spise er sjiraff, sier Vukasovic.

Troféjakt er for tiden en meget kontroversiell jaktform.

En amerikansk tannlege fikk folks vrede mot seg, da han i juli i fjor tok livet av løven Cecil. Legen hadde betalt 50.000 dollar for å få skyte dyret, som ble ulovlig lokket ut av Hawange nasjonalpark i Zimbabwe og drept. Debatten om troféjakt nådde nye høyder.

Bruker SDs partiblomst på bilde

Et av bildene hvor Vukasovic poserer med en død sjiraff har han merket med en blåveis, som er Sverigedemokraternas partiblomst. Aftonbladet spurte den svenske politikeren hvorfor han hadde merket bildet med SDs partiblomst, som gjør at man kan assosiere bildet med partiet.

– Man kan assosiere alt med hva som helst om man vil og har fantasi nok, svarer Vukasovic.

Når avisens journalist så påpeker at man ikke trenger mye fantasi for å dra koblinger mellom partiet og bildet som er merket med partiets blomst, svarer Vukasovic:

– Tidligere hadde jeg et fransk flagg bak mitt profilbilde, betyr det at jeg er fransk?

Ifølge Aftonbladet har organisasjonen International animal rescue foundation world action South Africa fordømt troféjakt på løve i Sør-Afrika, og skrevet et åpent brev til Sverigedemokraterna hvor de krever en kommentar på Vukasovics jakt i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Korrespondent Anders Magnus snakker med folk på gata som feirer at politimannen Chauvin er funnet skyldig i drap på George Floyd.

Jubel og tårer i USAs gater etter Chauvin erklæres skyldig

Folkemengder på tvers av hele USA reagerte med jubel da Derek Chauvin ble kjent skyldig i drapet på George Floyd på tirsdag.