Hopp til innhold

Saudiarabisk 18-åring har forlatt flyplassen i Bangkok med FN-representanter

Saudiarabiske Rahaf Mohammed al-Qunun har forlatt flyplassen i Bangkok sammen med representanter for FN, ifølge thailandske myndigheter.

Rahaf Mohammed Alqunun

BARRIKADER: Rahaf Mohammed al-Qunun sier hun ble fratatt pass og reisedokumenter med makt. Nå har hun barrikadert seg på et flyplasshotell i Bangkok.

Foto: AP

Myndighetene opplyste mandag at 18-åringen ville bli midlertidig sluppet inn i landet for å kunne møte FN, og hun skal nå ha forlatt flyplassen sammen med FN-representanter.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har vært i kontakt med 18-åringen for å finne ut om hun har krav på beskyttelse som flyktning.

Like etterpå sa thailandske politi- og immigrasjonsmyndigheter at de likevel ikke vil kaste ut kvinnen i dag av frykt for hennes sikkerhet, skriver nyhetsbyrået Ap. Hun vil slippe inn i Thailand og få møte representanter for FN.

Immigrasjonsmyndighetene i Thailand prøvde å sende den saudiarabiske kvinnen tilbake til Kuwait mandag, der familien hennes er. Men 18-åringen nektet å gå om bord på flyet.

Laster Twitter-innhold

Frykter for livet

– Brødrene mine, familien og den saudiarabiske ambassaden venter på meg i Kuwait. De vil drepe meg. Jeg er i livsfare, sier Rahaf Mohammed al-Qunun til nyhetsbyrået Reuters.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch er svært bekymret for hennes sikkerhet, og Midtøsten-rådgiver Michael Page skriver på Twitter at det er en seier at de klarte å forhindre at hun ble sendt ut av landet.

Laster Twitter-innhold

Hevder passet ble tatt

Al-Qunun sier at noen lurte henne til å gi fra seg passet da hun ankom Thailand. Det skjedde fordi hennes mannlige verge har anmeldt henne for å reise «uten hans tillatelse», ifølge kvinnen selv.

Den saudiarabiske ambassaden i Bangkok sier i en uttalelse at den ikke har passet til 18-åringen, og ambassaden sier kvinnen ble anholdt på flyplassen for ikke å ha en returbillett, skriver BBC.

18-åringen avviser dette på Twitter, og hun kaller dem for løgnere.

Vil til Australia

Al-Qunun var i Kuwait med familien da hun satte seg på et fly til Bangkok fredag. Hun ville reise videre til Australia, hvor hun hevder hun har søkt asyl.

Rahaf Mohammed Alqunun

TRYGLER OM HJELP: Dette bildet er hentet fra en video sluppet av Human Rights Watch. I sosiale medier trygler hun om hjelp så hun ikke blir sendt tilbake til sin saudiarabiske familie.

Foto: AP

Kvinnen har gitt kontrollen over Twitter-kontoen sin til venner. Kvinnen sier hun har valgt å flykte fra familien, som hun hevder har mishandlet henne både fysisk og psykisk.

– Og jeg er 100 prosent sikker på at de kommer til å drepe meg med en gang jeg slipper ut av fengsel, sier al-Qunun til AFP.

Saudi-Arabia styres etter en svært konservativ tolkning av islam. Kvinner må ha en manns tillatelse for å kunne jobbe, reise, gifte seg og til om med få visse former for medisinsk behandling, skriver Reuters. Frem til i fjor var det forbudt for kvinner å kjøre bil i landet.

Utsendelsen stanset

Surachet Hakparn

Surachet Hakparn leder det thailandske immigrasjonspolitiet.

Foto: Lillian Suwanrumpha / AFP

Utsendelsen stanset

Surachet Hakparn

Surachet Hakparn leder det thailandske immigrasjonspolitiet.

Foto: Lillian Suwanrumpha / AFP

Generalmajor Surachet Hakparn, sjefen for Thailands immigrasjonsmyndigheter, sa først at saken er et «familieproblem» og at hun «ikke har dokumenter, som returbillett, eller penger».

På en pressekonferanse mandag var det imidlertid han som sa at kvinnen ikke vil bli sendt noe sted mot sin vilje.

Ikke enestående sak

Det finnes flere lignende historier om saudiarabiske kvinner som rømmer fra familien.

I 2017 startet Amna (22) en kampanje i sosiale medier da hun flyktet fra det hun beskrev som en voldelig far. Hun ble fengslet og utsatt for overgrep fra staten i kvinnefengselet Dar Alreaya.

Dina Ali Lasloom forsøkte å rømme til Australia samme år. Hun ble pågrepet under en mellomlanding i Filippinene og sendt tilbake til Saudi-Arabia. Siden er det ikke kjent hva som har skjedd med henne.

SISTE NYTT

Siste nytt