Saudi-Arabia tviholder på kinoforbud

Et forslag om å gjenåpne kinoer i Saudi-Arabia blir kontant avvist av landets religiøse myndigheter. – Det vil åpne ondskapens porter, sier Saudi-Arabias stormufti.

Kinogjenger i Saudi-Arabia

En saudiarabisk kinogjenger viser frem billetten sin før visningen av filmen 'Manahi' i 2008. En av få filmer som har vært vist offentlig i Saudi-Arabia.

Foto: Omar Salem / AFP

– Kinoene kan komme til å kringkaste skamløse, umoralske, ateistiske eller råtne filmer, sa stormuftien Sheikh Abdulaziz al-Sheikh i sitt ukentlige TV-program der han utsteder fatwaer som svar på spørsmål fra seerne.

Offentlige kinoer har vært bannlyst i Saudi-Arabia siden tidlig på 1980-tallet. Bare noen få ganger har det vært vist filmer offentlig de siste årene. En plan om å tillate kino har vært diskutert av kulturdepartementet som en del av Saudi-Arabias reformprogram frem mot 2030, skriver avisen The Guardian.

– En åpning av kinoene vil være en invitasjon til en sammenblanding av menn og kvinner. Jeg håper de ansvarlige i kulturdepartementet vil bli ledet til en rett beslutning, og ikke åpne dørene for ondskapen sier stormuftien.

Hva slags land er egentlig Saudi-Arabia ? NRKs korrespondent er en av få journalister som akkurat har vært der:

Religiøs leder med stor innflytelse

al-Sheikh er ingen hvem som helst i Saudi-Arabia. Som stormufti er han landets høyeste religiøse autoritet. Han har en stilling i nasjonalforsamlingen, hvor han gir råd om lover og i sosial spørsmål. Ifølge BBC er han kåret til den 12. mektigste personen i den muslimske verden.

Spørsmålet er hvor lenge befolkningen i Saudi-Arabia vil la seg avspise med så lite frihet. Myndighetene erkjenner i sitt reformprogram at kultur- og underholdningstilbudet ikke tilfredsstiller behovet folk har, og at de strenge reglene også begrenser landets økonomi.

Les også: Historisk flygning i Saudi-Arabia: Kvinnelig trio i cockpit

Les også: Bloggeren som avdekket Saudi-Arabias sanne ansikt

Ikke avskåret fra resten av verden

Saudi-Arabia er heller ikke lenger en ørken avskåret fra resten av verden. De 30 millioner innbyggerne har svært god nettilgang, og mange får allerede utenlandske impulser gjennom sosiale medier.

På sosiale medier tar de også opp samfunnsspørsmål. Mest kjent er kanskje Fahad Albutairi. Komikeren er den største artisten på Youtube i Saudi-Arabia, og sto i 2013 bak videoen «No Woman, No Drive». Videoen er en parodi på Bob Marleys kjent låt, og omhandler forbudet mot at saudiarabiske kvinner kan kjøre bil.

Folkelig bevegelse

Fahad Albutairi ser starten på en bevegelse i sosiale medier, som myndighetene så langt har tolerert.

– Jeg er optimistisk med tanke på at majoriteten av befolkningen nå er under 30 år. Forandring som tidligere har blitt sett på som ondskap eller vestlig innflytelse, blir i større grad sett på som fremskritt. Denne unge befolkningen vil definitivt fremtvinge en modernisering av samfunnet, sier Albutairi i dokumentaren «Saudi-Arabia: farlige forbindelser»

Se dokumentar i Urix-spesial om Saudi-Arabia kl. 21.35 på NRK 2.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt