Modon, en statlig organisasjon som har ansvaret for å etablere og utvikle industriområder, har blitt bedt om å bringe Saudi-Arabia nærmere resten av den moderne verden med denne kontroversielle byen, som nå er i planleggingsfasen. Målet er å starte byggingen neste år.
Håpet er at byen vil oppfylle kvinners ønske om å jobbe, uten at det motstrider landets islamske lover.
Sharialov
Lovverket i Saudi-Arabia er basert på en streng tolkning av de islamske sharialovene, og kvinner har blant annet ikke lov til å kjøre bil.
Selv om de saudiarabiske sharialovene ikke forbyr kvinner å arbeide, viser tall at kun 15 prosent av landets kvinner er yrkesaktive.
- LES OGSÅ: Clinton roser saudiarabiske kvinner
Kvinnebyen er planlagt å legges til den østlige byen Al Hufuf, og det er ventet at den vil skape rundt 5000 arbeidsplasser i en rekke industrier, som tekstil, legemiddel og matindustri. Kvinner vil også inneha lederstillinger i flere av selskapene, skriver The Guardian.
– Jeg er sikker på at kvinner nå kan demonstrere sin effektivitet i mange arbeidsroller og også vise hvilke industrier som best passer deres interesser, natur og ferdigheter, sa administrerende direktør i Modon, Saleh Al-Rasheed, til avisen al-Eqtisadiah.
Jobber med flere kvinnebyer
Eksisterende industribyer i Saudi-Arabia inneholder allerede fabrikker eid av kvinner, i tillegg til selskaper som ansetter en liten del av den kvinnelige befolkningen.
– Vi jobber nå med flere kvinnebyer. Vi har planer om å etablere flere industrier kun drevet av kvinner over hele kongedømmet, sier Al-Rasheed.
Som et ledd i en fornyelse av arbeidsstyrken og målet om å få flere kvinner i arbeid, skal nå flere utenlandske arbeidere erstattes av kvinner.
Artikkelen fortsetter under bildet
Dameundertøy skal fra nå av kun selges av kvinner i Saudi-Arabia.
Foto: AMER HILABI / AfpI sommer har kvinner begynt å erstatte mannlige ansatte i kosmetikk -og parfymebutikker, kun ett halvt år etter at de erstattet mannlige selgere i undertøysbutikker.
Mangel på rettigheter
Men til tross for noe fremskritt, kvinners rettigheter i Saudi-Arabia er fortsatt definert av Islam og mangler grunnleggende rettigheter man finner i mange vestlige land.
Sarah Attar under OL. I år var første gang Saudia-Arabia tillot kvinner å delta i lekene.
Foto: PHIL NOBLE / ReutersI september i fjor annonserte kong Abdullah at kvinner vil kunne stille til valg og stemme ved lokalvalgene i 2015, men landet er fortsatt det eneste i verden hvor kvinner ikke har rett til å kjøre bil, og det tok nylig store kraftanstrengelser fra Den internasjonale olympiske komité (IOC) for å overbevise landet om å la kvinner stille i OL for første gang.
Wodjan Shaherkanis OL-deltagelse varte bare så vidt over ett minutt. Hun tapte klart mot Melissa Mojica fra Puerto Rico i sin første kamp i judoturneringen, men skrev uansett historie. Det var et stort øyeblikk for saudiarabiske kvinner.
Wojdan Shaherkani skrev historie da hun gikk ut til dyst mot Melissa Mojica i judo.
Foto: TORU HANAI / Reuters