Hopp til innhold

Saudi-Arabia bygger industriby kun for kvinner

Saudia-Arabia prøver å legge sitt eget lovverk til rette for landets karriereorienterte kvinner på jakt etter jobb. Nå skal de bygge en ny industriby - kun for kvinner.

SAUDI-ARABIA KVINNER

Saudiarabiske kvinner får ikke kjøre bil, men nå skal de få egne byer hvor de kan jobbe.

Foto: FAYEZ NURELDINE / Afp

Modon, en statlig organisasjon som har ansvaret for å etablere og utvikle industriområder, har blitt bedt om å bringe Saudi-Arabia nærmere resten av den moderne verden med denne kontroversielle byen, som nå er i planleggingsfasen. Målet er å starte byggingen neste år.

Håpet er at byen vil oppfylle kvinners ønske om å jobbe, uten at det motstrider landets islamske lover.

Sharialov

Lovverket i Saudi-Arabia er basert på en streng tolkning av de islamske sharialovene, og kvinner har blant annet ikke lov til å kjøre bil.

Selv om de saudiarabiske sharialovene ikke forbyr kvinner å arbeide, viser tall at kun 15 prosent av landets kvinner er yrkesaktive.

Kvinnebyen er planlagt å legges til den østlige byen Al Hufuf, og det er ventet at den vil skape rundt 5000 arbeidsplasser i en rekke industrier, som tekstil, legemiddel og matindustri. Kvinner vil også inneha lederstillinger i flere av selskapene, skriver The Guardian.

– Jeg er sikker på at kvinner nå kan demonstrere sin effektivitet i mange arbeidsroller og også vise hvilke industrier som best passer deres interesser, natur og ferdigheter, sa administrerende direktør i Modon, Saleh Al-Rasheed, til avisen al-Eqtisadiah.

Jobber med flere kvinnebyer

Eksisterende industribyer i Saudi-Arabia inneholder allerede fabrikker eid av kvinner, i tillegg til selskaper som ansetter en liten del av den kvinnelige befolkningen.

– Vi jobber nå med flere kvinnebyer. Vi har planer om å etablere flere industrier kun drevet av kvinner over hele kongedømmet, sier Al-Rasheed.

Som et ledd i en fornyelse av arbeidsstyrken og målet om å få flere kvinner i arbeid, skal nå flere utenlandske arbeidere erstattes av kvinner.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kvinner i undertøysbutikk i Saudi-Arabia

Dameundertøy skal fra nå av kun selges av kvinner i Saudi-Arabia.

Foto: AMER HILABI / Afp

I sommer har kvinner begynt å erstatte mannlige ansatte i kosmetikk -og parfymebutikker, kun ett halvt år etter at de erstattet mannlige selgere i undertøysbutikker.

Mangel på rettigheter

Men til tross for noe fremskritt, kvinners rettigheter i Saudi-Arabia er fortsatt definert av Islam og mangler grunnleggende rettigheter man finner i mange vestlige land.

Saudi Arabia Sarah Attar

Sarah Attar under OL. I år var første gang Saudia-Arabia tillot kvinner å delta i lekene.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

I september i fjor annonserte kong Abdullah at kvinner vil kunne stille til valg og stemme ved lokalvalgene i 2015, men landet er fortsatt det eneste i verden hvor kvinner ikke har rett til å kjøre bil, og det tok nylig store kraftanstrengelser fra Den internasjonale olympiske komité (IOC) for å overbevise landet om å la kvinner stille i OL for første gang.

Wodjan Shaherkanis OL-deltagelse varte bare så vidt over ett minutt. Hun tapte klart mot Melissa Mojica fra Puerto Rico i sin første kamp i judoturneringen, men skrev uansett historie. Det var et stort øyeblikk for saudiarabiske kvinner.

Saudi Arabias Wojdan Shaherkani

Wojdan Shaherkani skrev historie da hun gikk ut til dyst mot Melissa Mojica i judo.

Foto: TORU HANAI / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt