Satt uskyldig fengslet i nesten 30 år

Christopher Abernathy ble i 1987 dømt til livstids fengsel for voldtekt og drap på en 15 år gammel jente. Onsdag slapp han ut av fengselet utenfor Chicago etter at en DNA-prøve viste at han var uskyldig dømt.

Sergio Serritella og Christopher Abernathy

Christopher Abernathy (til høyre) sammen med privatdetektiven Sergio Serritella (til venstre) på vei ut av Stateville Correctional Center onsdag.

Foto: The Herald-News, Lathan Goumas / Ap

Christopher Abernathy og moren

Christopher Abernathy

Foto: The Herald-News, Lathan Goumas / Ap

Onsdag kunne 48 år Christopher Abernathy omfavne moren sin utenfor murene for første gang på nesten 30 år.

Han ble dømt i 1987 for å ha drept og voldtatt den 15 år Kristina Hickey som forsvant etter å ha deltatt i en konsert på skolen.

Abernathy, som hadde vært kjæresten hennes, ble arrestert for mordet året etter og etter 40 timers politiavhør tilstod han å ha drept Hickey.

Han har senere forklart at politiet sa til ham at den eneste måten han kunne komme hjem til moren sin var ved å tilstå drapet.

– Nedsatte mentale evner

Etter at en mengde justismord var avslørt i Chicago startet statsadvokaten et prosjekt som skulle se på tvilsomme saker.

Anita Alvarez, statsadvokaten som så på saken hans på nytt, sier at den nye etterforskningen avslørte «flere tvilsomme forhold. ... inkludert det faktum at han kan ha hatt nedsatte mentale evner og at tilståelsen hans ikke inneholdt noen detaljer om drapet».

Tvilen førte til at det ble tatt en DNA-prøve av Abernathy og da svaret kom var det klart at han var uskyldig.

Stateville Correctional Center

Her i Stateville Correctional Center sonet Christopher Abernathy før han ble satt fri onsdag.

Foto: Wikipedia/CC

– Skummelt å være ute

Onsdag gikk han ut av dørene i Stateville Correctional Center sørvest for Chicago og ble møtt av moren, sin.

Christopher Abernathy

Kledd i jeans og en gråhvit trøye slapp Christopher Abernathy ut av Stateville Correctional Center onsdag.

Foto: Chicago Tribune, Terrence Antonio James / Ap

– Jeg trodde aldri denne dagen skulle komme, sa moren Ann Kolus gråtende til Chicago Tribune.

Selv er 48-åringen skremt av sin nyvunne frihet. I et eksklusivt intervju med Chicago Tribune sa Abernathy at han var veldig glad for å få være sammen med sin mor mer enn de to timers lange fengselsbesøkene.

– Jeg er redd. Det er skremmende å være ute, fordi fengselet er alt jeg kjenner til, sa Abernathy.

Hundrevis av justismord

– Dette er en tragedie på alle måter. Noen kom seg unna med et mord og Christopher Abernathy har sittet i fengsel de siste 30 årene uten å ha gjort det, sier Abernathys advokat, Lauren Kaeseberg.

Abernathys renvaskelse er enda et nummer på listen over de mer enn 100 justismordene som er avdekket i Cook County i løpet av de siste 25 årene.

Hvor mange uskyldige som fortsatt sitter fengslet i delstaten Illinois vet ingen, men de risikerer i hvert fall ikke dødsstraff. Den ble avskaffet i 2011 etter at 20 mennesker feilaktig var dømt til døden.

SISTE NYTT

Siste nytt

Videotoppmøte: Biden advarte Putin om harde tiltak hvis Ukraina angripes

Videomøtet mellom presidentene Vladimir Putin og Joe Biden varte i litt over to timer i kveld. I en uttalelse fra Det hvite hus heter det at det vil komme en kraftig vestlig reaksjon dersom Russland angriper Ukraina. Men det ser ikke ut til å ha kommet noen gjennombrudd i samtalene.