SAS-soldater skal frigjøre gisler

Britiske SAS-soldater er sendt til Etiopa for å frigjøre fem britiske gisler.

Ørken i Afar i Etiopia
Foto: FRANCOIS MARTEL / AFP

SAS-soldatene forberedte seg i går kveld på den vanskelige oppgaven, å forsøke å snappe gislene fra kidnapperne.

Noen av britene arbeider ved den britiske ambassaden i Etiopia, andre er familie og slektninger av dem.

Afar-området i Etiopia
Foto: Grafikk / NRK

Følget var på tur med 13 lokale guider til Dalol nær grensen til Eritrea, da de torsdag morgen ble vekket på et overnattingssted av en gruppe væpnede menn som tok dem med seg.

Det kom også meldinger om at en gruppe franskmenn skulle være kidnappet. Disse kom senere til rette igjen søndag ettermiddag, uskadd.

I dag ble det frigitt bilder av det britiske følgets biler. Bilene ble funnet i nærheten av landsbyen Hamedali.  Bagasje, sko og mobiltelefoner var fortsatt i bilene - som hadde en mengde kulehull.

- Funnet av bilene var nedslående nyheter, og understreker alvoret i situasjonen, sier en UD-kilde til Sky News.

Farefullt område

Afar-området hvor britene forsvant omfatter deler av Etiopia, Djibouti og Eritrea, og består av et goldt og glohett landskap, omgitt av fjellformasjoner og aktive vulkaner og saltgruver. Det ligger vel 80 mil nordøst for hovedstaden Addis Ababa.

Både militante opprørere, som kjemper for at Afar skal bli en selvstendig stat, og landeveisrøvere opererer i området, og turister oppfordres til å reise rundt med væpnede vakter.

60 britiske SAS-soldater landet i nabolandet Djibouti i går.

SAS, Special Air Service, er den viktigste spesialstyrken i det britiske militæret.

Franskmenn kom til rette i Afar, Etiopia
Foto: LES NEUHAUS / AP

Soldatene følges av to transporthelikoptre, fullastet med utstyr som skal brukes under operasjonen. Blant annet to Land Rovere, motorsykler og våpen tilpasset oppdraget. Soldatene pleier å være "væpnet til tennene" under oppdrag.

De 60 tilhører SASs standby-styrke som skal rykke ut ved kriser eller hendelser over hele verden. Sist gang den var i aksjon var i London, etter bombeangrepene 7. juli 2005.

Fremmedlegionen

Med seg i følget har soldatene også en ekspert på forhandlingsteknikk fra Scotland Yard.

The Daily Mirror skriver at det er mulig at SAS-soldatene vil få hjelp av den franske Fremmedlegionen, som de tradisjonelt har hatt mye samarbeide med.

Fremmedlegionen har store styrker stasjonert i Djibouti.

Storbritannia og Etiopia trappet i natt opp de diplomatiske forsøkene i håp om å finne gislene.

Ifølge en talsmann for en separatistgruppe skal eritreiske soldater ha overtatt gislene, og plassert dem på en militær base. Dette benekter eritreiske myndigheter, og hevder seg utsatt for en etiopisk svertekampanje. Britisk UD sier den får hjelp fra begge land.

Det etiopiske nyhetsbyrået rapporterer at fire av de 13 lokale i følget skal være funnet. Det er uklart om de har flyktet eller blitt sluppet fri.

SISTE NYTT

Siste nytt