Säpo: Tusenvis av voldelige islamister i Sverige

Det fins tusenvis av voldelige islamister i Sverige, mener det svenske sikkerhetspolitiet Säpo. De kaller økningen som eksplosjonsartet.

Anders Thornberg, sikkerhetssjef

– Cirka hver annen dag får vi meldinger om at noen har snakket om at de har planer om et angrep eller at man har hørt om slike planer, sier Säpo-sjef Anders Thornberg.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Vi har aldri sett noe lignende i dette omfanget før, sier Säpo-sjef Anders Thornberg.

Mens politiet i 2010 anslo at det fantes rundt 200 voldelige islamistiske ekstremister i Sverige, mener de altså at det er flere tusen av dem i dag. Thornberg betegner situasjonen som alvorlig og kaller det en historisk utfordring.

Mene IS har samlet ekstremistene

Ifølge Säpo dreier det seg om alt fra personer som sympatiserer med det ekstreme og voldelige budskapet, til folk som inspirerer, rekrutterer og samler inn penger til militante islamistgrupper som IS.

IS har fungert som en samlende faktor, mener Säpo-sjefen.

Flest voldelige islamister er å finne i Stockholm, Göteborg, Malmö og Örebro, ifølge Säpo.

Thornberg understreker imidlertid at det bare er et fåtall av de voldelige islamistene som faktisk har til hensikt og er i stand til å utføre terroraksjoner.

– Tidigere hadde vi ulike miljøer, vi hadde radikaliserte fra Nord-Afrika, Midtøsten og Somalia, men de var helt separerte, sier Thornberg.

Mange varsler

Mens Säpo for fem år siden fikk rundt 2000 varsler om terror og ekstremisme hver måned, mottar de i dag rundt 6000 tips i måneden.

– Cirka hver annen dag får vi meldinger om at noen har snakket om at de har planer om et angrep eller at man har hørt om slike planer, sier Anders Thornberg til det svenske nyhetsbyrået TT.

Han understreker at det er viktig at folk melder ifra.

SISTE NYTT

Siste nytt