NRK Meny
Normal

Putin: 755 amerikanere må bort fra Russland

MOSKVA (NRK): USA må redusere tallet på ansatte ved de diplomatiske representasjonene sin i Russland med 755. Det sier den russiske presidenten Vladimir Putin, som dermed for første gang tallfester utvisningene som svar på amerikanske sanksjoner.

Russlands president Vladimir Putin

Russlands president Vladimir Putin var søndag til stede på en marineparade i St. Petersburg.

Foto: POOL New / Reuters

Det var i et intervju med den statlige russiske TV-kanalen Rossia 1 søndag kveld, at den russiske presidenten for første gang kom med det eksakte tallet på hvor mange som nå må forlate den amerikanske ambassaden i Moskva og konsulatene i St. Petersburg, Jekaterinburg og Vladivostok.

Det russiske utenriksdepartementet sa fredag at tallet på ansatte ved de amerikanske diplomatiske stasjonene i Russland må ned på det samme som på de russiske stasjonene i USA, det vil si 455.

Utvisningene skjer altså som svar på sanksjonene som USA vedtok tidligere i uken.

Ingen bedring i sikte

Putin sa videre at noe snarlig bedring i forholdet til USA ikke er å vente.

–Vi har ventet lenge nok og håper at situasjonen kan ville endre seg til det bedre sa Putin i intervju. Men det ser ikke slik ut sa den russiske presidenten.

Men han understreket at det er områder der USA og Russland fortsatt kan samarbeide, og viste til de våpenhvilene man har fått til lokalt i Syria.

Kongressen i Washington vedtok natt til fredag en ny pakke sanksjoner rettet mot Russland, Iran og Nord-Korea.

Utkastelsen av de 755 er av de mest omfattende utvisningene av diplomater i verdenshistorien.

Forbyr VPN-løsninger

Putin undertegnet søndag også en lov som forbyr bruk av VPN-løsninger som gjør det mulig å få tilgang til internettsider som er forbudt i Russland.

Loven trer i kraft 1. november, skriver den russiske regjeringen på sin nettside.

Forbudet mot VPN-løsninger vil gjøre det vanskeligere for å russere å få tilgang til regimekritiske nettsider som publiseres fra andre land.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt