Hopp til innhold

Russland: Verdens største og sterkeste atomisbryter i drift

MOSKVA(NRK): Den heter «Arktika» og skal ha sin hjemmehavn i Murmansk. Russiske myndigheter sier at den er verdens mest imponerende isbryter.

STORE KREFTER: Den nye atomisbryteren kan hamle opp med is som er nesten tre meter tykk.

Den nye atomisbryteren ble tauet ut fra St. Petersburg i dag, før kursen ble satt ut i Østersjøen. Videre skal fartøyet gå langs norskekysten og opp til sin base i Murmansk, ikke så veldig langt fra grensa til Norge.

Det statlige russiske selskapet Rosatomflot har stått for byggingen av giganten som kan hamle opp med is som nesten er tre meter tykk.

Skipet er 173 meter langt og har et mannskap på 53.

5YwEmqcJFek

STOLTHET: Den nye isbryteren blir flaggskipet i flåten av slike skip som Russland nå bygger opp i nord.

Foto: OLGA MALTSEVA / AFP

– Det er en strategisk oppgave for vårt land å opprette en flåte av isbrytere som kan sikre skipstrafikk året rundt langs Russlands nordlige kyst, sier Vjatsjeslav Ruksja, en av lederne i Rosatom.

Denne ruten går fra Murmansk i vest til Beringstredet i øst, og gjør at lasteskip sparer verdifull tid på ruta mellom Europa og Asia.

Stolt navn

«Arktika» har blitt testet i kraftig vind og høye bølger i Østersjøen, før fartøyet i dag begynte på veien nordover.

Men det er nok småtterier sammenlignet med hva som venter skipet ute i Barentshavet og østover langs Russlands nordlige kyst.

LuZn7UH_z8A

VISTE ALT: I dag fikk journalister se og fotografere atomreaktorene om bord på den nye isbryteren.

Foto: OLGA MALTSEVA / AFP

Og navnet er ikke tilfeldig. Dette var også navnet på Sovjetunionens første isbryter som klarte å nå Nordpolen.

I dag ble journalister vist rundt på det nye skipet. De fikk også se atomreaktorene.

I Russland er det ikke så mange som stiller spørsmål ved hvilken risiko det utgjør å ha så mange atomreaktorer på skip og ubåter i nordområdet.

I fjor satte russerne i drift verdens første flytende atomkraftverk. Det ble tauet flere tusen kilometer til et sted i det østlige Sibir.

Les mer: Russland sjøsatte verdens største isbryter

Den første av mange

Russland satser kraftig på å bygge opp en flåte av moderne isbrytere. Hensikten er å kunne øke trafikken i nord etter som klimaendringene fører til at området blir mer tilgjengelig. Men det er også viktig for russerne å kunne hente ut mer av naturressursene i nordområdet.

iNjaRV9pNqs

BYGGET I ST: PETERSBURG: Fra brua på «Arktika», den mest moderne isbryteren i Russland.

Foto: OLGA MALTSEVA / AFP

– Russland arktiske flåte skal etter hvert bestå av minst 13 tunge isbrytere, og de fleste skal være atomdrevet, sa president Vladimir Putin i fjor.

Det er ventet at «Arktika» skal være på plass i Murmansk om et par uker. Skipet skal gjennomgå en rekke tester underveis til Kola-halvøya.

Les også: Kinesisk isbryter på klimatokt i Arktis

SISTE NYTT

Siste nytt