Russland trosser advarsler – sender humanitær hjelp til Ukraina

Russiske myndigheter understreker at den humanitære konvoien, som de bidrar til under ledelse av Røde Kors, ikke skal ha militær assistanse.

Ukrainske styrker nær Donetsk

De ukrainske styrkene melder om store fremganger i Øst-Ukraina, og disse soldatene nær Donetsk vokter en humanitær korridor som sivilbefolkningen kan benytte seg av hvis de ønsker å flykte.

Foto: Evgeniy Maloletka / Ap

Tidligere i dag advarte NATOS avtroppende generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, om at Russland vil gå til en militær intervensjon under dekke av å drive humanitær hjelp i Øst-Ukraina.

Ingen soldater

Dette avviser russiske myndigheter i Kreml.

– Den humanitære konvoien vil ikke få militær eskorte, sier Dmitij Peskov som jobber som talsmann for Russlands president Vladimir Putin.

Han understreker også at hele operasjonen vil foregår under oppsyn fra Det internasjonale Røde Kors.

USAs president Barack Obama ga i dag sin støtte til Ukrainas president Petro Peresjenkos forslag om en internasjonal humanitær operasjon i Luhansk. EU, Russland, Tyskland og flere andre land har sagt seg villig til å delta under forutsetning om at dette skjer uten militær støtte og under oppsyn av Røde Kors.

Obama advarte samtidig Putin om at brudd på disse forutsetningene vil bli ansett som en invasjon og vil være totalt uakseptabelt.

Ukrainsk fremgang

Ukrainske regjeringsstyrker har hatt betydelig framgang i offensiven mot separatistene den siste tiden. I dag kunngjorde en talsmann for regjeringen, Andrej Lysenko, at ukrainske soldater nå har avskåret Donetsk fra Luhansk, som er den andre større byen separatistene fortsatt kontrollerer.

– Antiterrorstyrkene forbereder den siste fasen i frigjøringen av Donetsk. Våre styrker har fullstendig avskåret Donetsk fra Luhansk. Vi jobber med å frigjøre begge, men det er bedre å frigjøre Donetsk først, det er viktigere, sa Lysenko.

Lederen for separatistbevegelsen, Aleksandr Zkhartsjenko, svarte mandag med å si at de er klare til å møte et fullskala angrep. Ifølge nyhetsbyrået Interfax sier Zkhartsjenko også at separatistene har nok våpen til å slå tilbake regjeringsstyrkene

Titusenvis av mennesker har allerede forlatt Donetsk og Luhansk, som før urolighetene startet hadde et innbyggertall på henholdsvis 1 million og 400.000.

– Kampklare russiske soldater

Ukrainske myndigheter hevdet mandag at Russland nå har 45.000 soldater langs grensen mot Ukraina samt over 160 stridsvogner, 390 artillerisystemer, 150 rakettutskytingsramper, 192 kampfly og 137 angrepshelikoptre.

I forrige uke opplyste NATO at Russland har sendt 20.000 kampklare russiske soldater til grensen mot Ukraina.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt