Russland og USA nær en nedrustningsavtale

Russland og USA er så godt som enige om en ny atomnedrustningsavtale. Nå gjenstår det bare å finne en dato for signering.

Dmitry Medvedev og Barack Obama

Russlands president Dmitry Medvedev og USAs president Barack Obama hadde møter under klimatoppmøtet i københavn.

Foto: Jewel Samad / Scanpix/AFP

USAs president Barack Obama og Russlands Dmitry Medvedev mener Washington og Moskva nå er nær en avtale om nedrustning.

Det opplyser Kreml, ifølge russiske nyhetsbyråer.

Har forhandla lenge

Russland og USA har forhandla i snart ett år om en ny avtale for kutt i landenes atomvåpen. Medvedev og Obama ble i juli i fjor enige om å få i stand en avtale der tallet på kjernefysiske stridshoder på hver side skal reduseres til mellom 1500 og 1675.

I januar sa Medvedev at USA og Russland var 95 prosent enige i forhandlingene. Nå skal altså de siste fem prosentene også være i boks.

Forhandlere fra begge land har møttes i Geneve den siste tida for å diskutere en ny avtale som kan erstatte START-avtalen fra 1991. Den gamle avtalen løp ut 5. desember i fjor.

Begge parter tilfredse

I en telefonsamtale i dag uttrykte begge presidentene at de var tilfredse med forhandlingene, skriver Kreml i ei pressemelding.

– De hadde en god samtale og gikk gjennom progresjonen og enigheten de har oppnådd under START-forhandlingene i Geneve. Resultatet av samtalene er oppmuntrende, og begge lederne forplikter seg til å inngå en avtale snart, sier Mike Hammer, talsmann for Det hvite hus` nasjonale sikkerhetsråd.

Under samtalen ble det klart at det allerede vil være mulig å bestemme en dato for signering av avtalen. Det er ikke offentliggjort noen dato ennå.

SISTE NYTT

Siste nytt