Hopp til innhold

Russland klassifiserer LHBT+ som «ekstremister»

Høyesterett i Russland besluttet i dag at «den internasjonale LHBT-bevegelsen» er en ekstremistisk organisasjon. Det betyr at all organisert virksomhet for skeive blir forbudt.

SgIvhk3dCsw

FRA 2013: En demonstrant holder opp en plakat i Madrid i solidaritet med den russiske LHBT-bevegelsen.

Foto: Afp

Allerede i 2013 ble det forbudt med skeiv «propaganda» overfor barn i Russland.

I fjor ble det også forbudt å drive positiv opplysningsvirksomhet om skeive overfor voksne.

Det var Justisdepartementet som fremmet forslaget. Rettsforhandlingene ble ført bak lukkede dører, og det var ingen LHBT+ representanter til stede.

Avgjørelsen fordømmes nå av FN. De ber Russlands høyesterett om å oppheve lover som diskriminerer LHBT-bevegelsen i landet.

Forbyr en ikke-eksisterende organisasjon

For seks dager siden eksisterte ikke «den internasjonale LHBT-bevegelsen».

Men i håp om å få være representert som «berørt organisasjon» under rettsforhandlingene, ble det opprettet en gruppe med nettopp det navnet.

Europa-plassen og kjøpesenteret Europa ved siden av Kiev-stasjonen i sentrum av Moskva ser ut som en gigantisk reklame for Pride. Men mest sannsynlig skyldes belysningen at lys og farger i hovedstaden er veldig populært. Strøm er dessuten billig i Russland. Bildet er fra 29.4.23.

Europa-plassen og kjøpesenteret Europa ved siden av Kiev-stasjonen i sentrum av Moskva ser ut som en gigantisk reklame for pride. Men mest sannsynlig skyldes belysningen at lys og farger i hovedstaden er veldig populært. Strøm er dessuten billig i Russland. Bildet er fra 29.4.23.

Foto: GRO HOLM / NRK

Ifølge eksil-publikasjonen Meduza består gruppen av fem russere som alle har flyttet til utlandet. Men en advokat stod klar i Høyesterett for å representere dem.

Han slapp ikke inn.

Ved fokusere på en «bevegelse» i stedet for en konkret organisasjon, oppnår russiske myndigheter å kunne inkludere både nåværende og framtidige grupper med sitt forbud.

Ifølge en kjent aktivist fra det russiske LHBT+ miljøet fantes det 87 ulike grupper for skeive i Russland i 2020.

Fra frihet til ufrihet

Likekjønnet kjærlighet ble legalisert av bolsjevikene etter revolusjonen i 1917. Men i 1933 ble homofil praksis igjen forbudt av Stalin.

Etter Sovjetunionens sammenbrudd ble det å være skeiv igjen tillatt, selv om det ble klassifisert som en «sykdom» helt fram til 1999.

En melding fra «Det russiske LHBT-nettverket» på Telegram 28. november. -Vær så snill, ikke få panikk! De opplyser om at loven trer i kraft først 9. januar, og før den tid er det mulighet til å anke Høyesteretts beslutning.

En melding fra «Det russiske LHBT-nettverket» på Telegram 28. november. -Vær så snill, ikke få panikk! De opplyser om at loven trer i kraft først 9. januar, og før den tid er det mulighet til å anke Høyesteretts beslutning.

Foto: skjermdump / telegram

I 2006 ble den første pride-paraden arranger i Moskva.

Men det ble en kortvarig frihet. Allerede i 2013 strammet Putin til. Det ble forbudt med «propaganda» overfor barn.

I 2020 ble forbud mot likekjønnede ekteskap skrevet inn i grunnloven.

I desember 2022 ble all informasjonsvirksomhet som likestiller skeiv og heterofil kjærlighet forbudt på linje med propaganda for pedofili. Forbudet omfatter alt fra internett til bøker, filmer og reklame.

Det finnes en egen nettside hvor folk kan rapportere til myndighetene om mistenkelig eller «forbudt» informasjon fra LHBT+ miljøet.

En kamp mot Vesten

I juli i år signerte president Putin en lov som forbyr kjønnsbekreftende inngrep.

I begrunnelsen argumenterer medlemmer av nasjonalforsamlingen med at den er nødvendig å beskytte Russland mot «vestlig, familiefiendtlig ideologi».

Oleg Nefedov, a judge of Russia’s Supreme Court,reads out the verdict

Oleg Nefedov, en dommer ved Russlands høyesterett leser avgjørelsen.

Foto: Reuters

Russland som bastion for «tradisjonelle verdier» har blitt en del av begrunnelsen for krigen i Ukraina.

I russisk offentlighet er det ikke Ukraina som er den egentlige motstanderen, men Vesten som vil knuse Russland, også kulturelt.

Skeive snakker om å dra

NRK har vært i kontakt med skeive russere foran dagens møte i Høyesterett. Mange vurderer nå å forlate landet.

Men én ting er å ønske det, en annen ting å gjøre det.

For mesteparten av Europa er nå stengt for russere flest. Skeive russere havner dessuten lett mellom flere stoler i land som hilser russere generelt velkommen.

Skeive er til og med redde for å bo sammen her nå. Selv om det ennå ikke er forbud mot å være skeiv. Men tenk om det blir det?

Eller om en nabo mener det burde vært det og så begynner å lete etter annen informasjon som kan skade deg.

Slike tanker kan tære på humøret.

SISTE NYTT

Siste nytt