NRK Meny
Normal

– Russland holdt tilbake informasjon om Boston-bomber

En ny rapport viser at Russland nektet å gi FBI alle opplysninger om den ene av brødrene anklaget for å stå bak terroraksjonen under Boston Maraton i fjor.

Boston

I 2011 tipset russiske myndigheter USA om at boston-bomber Tamerlan Tsarnajev var tilhenger av radikal islam, men de nektet å oppgi utfyllende informasjon, viser en ny rapport.

Foto: Stuart Cahill / Ap

Ifølge en fersk rapport fra en generalinspektør nektet russerne å gi opplysninger om Tamerlan Tsarnajev til FBI, skriver The New York Times.

I 2011 tipset russiske myndigheter USA om at boston-bomber Tamerlan Tsarnaev var tilhenger av radikal islam, men USA fikk ikke utfyllende informasjon, står det i rapporten.

Les også: Russland advarte USA mot Boston-bomber

Grundigere etterforskning

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB advarte flere ganger USA mot Tamerlan Tsarnajev, den ene av de to brødrene ansvarlig for bombeaksjonen.

FSB kontaktet i mars 2011 amerikanske FBI og advarte dem om at Tsarnajev hadde kontakt med militante islamister. FBI fikk også vite at Tsarnajev forberedte seg på å forlate USA for å reise til Russland og møte uspesifiserte grupper.

Deretter ble amerikanske grensemyndigheter varslet slik at alarmen ville gå hver gang han forlot eller ankom USA.

Tamerlan Tsarnajev

Tamerlan Tsarnajev ble skutt og drept under en politiaksjon etter bombeangrepene mot maratonløpet i Boston i fjor.

Foto: Julia Malakie / Ap

FBI-agenter fulgte opp sporet fra russiske myndigheter, men da FBI flere ganger ba om å få utfyllende informasjon, avviste russerne forespørslene, kommer det frem i rapporten.

Ifølge den nye rapporten ville ytterligere informasjon ha gjort at amerikansk etterretning hadde foretatt grundigere etterforskning.

Skutt under politiaksjon

Tamerlan Tsarnajev ble skutt og drept under en politiaksjon etter bombene som tok tre menneskeliv og såret over 260 under Boston Marathon i april 2013.

Tsarnajevs yngre bror Dzjokhar ble såret og pågrepet under politiaksjonen og sitter nå i varetekt. Dersom han blir funnet skyldig i tiltalen under rettssaken i november, risikerer han dødsstraff.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt