NRK Meny
Normal

Isfront mellom Finland og Russland

Russland boikotter OSSE-møtet i Finland til helgen etter at finske myndigheter nekter noen politikere innreise. Flere finske politikere reagerer også på at russerne ikke får komme til Helsingfors.

UKRAINE-CRISIS/LAVROV-NATO Russia's Foreign Minister Sergei Lavrov welcomes OSCE Parliamentary Assembly President Ilkka Kanerva before their meeting in Moscow

Presidenten i OSSEs parlamentarikerforsamling, Ilkka Kanerva, møter den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov i Moskva 4. september 2014.

Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters

Det var i går kveld det finske utenriksdepartementet kunngjorde at seks russiske politikere, blant dem presidenten i nasjonalforsamlingen Sergej Narysjkin, ikke slippe inn i Finland for å delta i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa OSSEs parlamentarikerforsamlingmøte i helgen. Begrunnelsen er at de seks politikerne står på EUs liste over russiske politikere som ikke slipper inn i EU fordi de aktivt støttet annekteringen av den ukrainske Krim-halvøyen i mars 2014.

Les også: Finland nekter russiske topp-politikere innreise

Opprørende og uakseptabelt

Reaksjonene fra russisk hold har ikke latt vente på seg, Talsmannen for den russiske presidenten Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, kaller den finske beslutning for «opprørende og uakseptabel». Selv sier Sergej Narysjkin til nyhetsbyrået Tass at Russland ikke kommer til å sende noen delegasjon for å delta på OSSE-møte i den finske hovedstaden Helsingfors.

– Men vi kommer til å fortsette arbeidet i OSSE. Neste møte i parlamentarikerforsamlingen skal arrangeres i den mongolske hovedstaden Ulan Bator. Jeg er sikker på at mongolske myndigheter vil slippe inn delegasjoner fra alle medlemsland, sier Narysjkin.

Han mener at det finske vedtaket for et brudd på alt normalt demokratisk og parlamentarisk arbeid.

Finske politikere reagerer på utestengelsen

Også i Finland er det mange som har reagert på at finske myndigheter på denne måten stenger ute delegater fra et land som har vært sentralt helt siden det som nå er blitt til OSSE startet sitt arbeid nettopp i Helsingfors i 1975.

Den tidligere presidenten i det finske parlamentet, Eero Heinäluoma, som har vært i Moskva i dag, mener at Finland burde ha funnet en åpning for å gi Narysjkin og de andre russiske parlamentarikerne visum for å delta på OSSE-møtet.

Eurpean Security Treaty Signed 1975

Den europeiske sikkerhetspakten, som er forløperen til dagens OSSE, undertegnes i Helsingfors i august 1975.

Foto: DENNIS BRACK / Ap

Ikke ukrainasamtaler med Russland i Finland

Meningen var at møtet i Helsingfors blant annet skulle diskutere situasjonen i Øst-Ukraina, men uten russisk deltakelse, blir trolig dette lite konstruktivt. Også Finlands tidligere utenriksminister og nå OSSEs parlamentarikerforsamlings talsmann Ilkka Kanerva sier til finsk radio YLE at han synes det er rart at man ikke fant en åpning for å gi de russiske politikerne mulighet til å komme til møtet i Helsingfors i helgen.

– Men dette foreller mye om forholdet mellom øst og vest i dagens Europa, sier Kanerva.

UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-MILITARY

Ødeleggelser i den ukrainske byen Sjirokine. OSSE prøver å hindre at krigen i Ukraina utvides.

Foto: ANATOLII STEPANOV / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt