Hopp til innhold

Isfront mellom Finland og Russland

Den finske ambassadøren i Moskva ble i kveld innkalt til det russiske utenriksdepartementet, for å forklare hvorfor Finland ikke har gitt visum til seks parlamentarikere.

UKRAINE-CRISIS/LAVROV-NATO Russia's Foreign Minister Sergei Lavrov welcomes OSCE Parliamentary Assembly President Ilkka Kanerva before their meeting in Moscow

Presidenten i OSSEs parlamentarikerforsamling, Ilkka Kanerva, møter den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov i Moskva 4. september 2014.

Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters

Ambassadør Hannu Himanen fikk beskjed om at Russland ser svært negativt på at de seks ikke får visum, og at det som har skjedd kan skade de finsk-russiske forbindelsene.

Det var i går kveld det finske utenriksdepartementet kunngjorde at utpekte russiske politikere ikke slipper inn i Finland for å delta på møtet for parlamentarikerforsamlingen i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, (OSSE) i helgen.

Presidenten i nasjonalforsamlingen, Sergej Narysjkin, er blant de utestengte.

Russland svarer med å boikotte møtet.

– Forstår begge parter

Den finske utenriksministeren Timo Soini sier til finsk radio YLE at han forstå den russiske reaksjonen, men at Finland ikke kunne reagere på noen annen måte.

EU har nemlig innført visumnekt for de seks russerne, på grunn av deres støtte til Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøyen i mars 2014.

Men flere finske politikere reagerer også på at russerne ikke får komme til Helsingfors.

Les også: Finland nekter russiske topp-politikere innreise

Opprørende og uakseptabelt

Reaksjonene fra russisk hold har ikke latt vente på seg.

Talsmannen for den russiske presidenten Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, kaller den finske beslutning for «opprørende og uakseptabel».

Sergej Narysjkin sier til nyhetsbyrået Tass, at Russland uansett kommer til å fortsette arbeidet i OSSE.

– Neste møte i parlamentarikerforsamlingen skal arrangeres i den mongolske hovedstaden Ulan Bator. Jeg er sikker på at mongolske myndigheter vil slippe inn delegasjoner fra alle medlemsland, sier Narysjkin.

Han mener at det finske vedtaket er et brudd på alt normalt demokratisk og parlamentarisk arbeid.

Finske politikere reagerer på utestengelsen

Også i Finland er det mange som har reagert på at finske myndigheter på denne måten stenger ute delegater fra et land som har vært sentralt, helt siden det som nå er blitt til OSSE, startet sitt arbeid, nettopp i Helsingfors i 1975.

Den tidligere presidenten i det finske parlamentet, Eero Heinäluoma, som har vært i Moskva i dag, mener at Finland burde ha funnet en åpning for å gi Narysjkin og de andre russiske parlamentarikerne visum for å delta på OSSE-møtet.

Eurpean Security Treaty Signed 1975

Den europeiske sikkerhetspakten, som er forløperen til dagens OSSE, undertegnes i Helsingfors i august 1975.

Foto: DENNIS BRACK / Ap

– Synes det er rart

Meningen var at møtet i Helsingfors blant annet skulle diskutere situasjonen i Øst-Ukraina.

Men uten russisk deltakelse, blir dette trolig lite konstruktivt.

Også Finlands tidligere utenriksminister, Ilkka Kanerva, sier til finsk radio YLE, at han synes det er rart at man ikke fant en åpning for å gi de russiske politikerne mulighet til å komme til møtet i Helsingfors i helgen.

Han er dessuten talsmann for OSSEs parlamentarikerforsamling.

– Men dette forteller mye om forholdet mellom øst og vest i dagens Europa, sier Kanerva.

UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-MILITARY

Ødeleggelser i den ukrainske byen Sjirokine. OSSE prøver å hindre at krigen i Ukraina utvides.

Foto: ANATOLII STEPANOV / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt