Hopp til innhold

Russland begynner å produsere vaksinen

Vaksinen «Sputnik» mot covid-19 er nå satt i produksjon. Det melder det russiske helsedepartementet. Russerne hevder den er trygg, og klar for bruk.

Virus Outbreak Russia Vaccine

SKAL LAGE MILLIONER: Vaksinen Gam-COVID-Vac blir vist fram ved Gamaleya-senteret i Moskva. Til tross for manglende dokumentasjon av sikkerhet, så skal russerne nå ha satt den i produksjon.

Foto: Alexander Zemlianichenko Jr / AP

De første dosene med vaksine fra Russland vil komme ut av fabrikken i slutten av denne måneden, melder det russiske helsedepartementet gjennom byrået Interfax.

Vaksinen var den første i verden som ble registrert. Det skjedde så sent som 11. august. Den har fått navnet «Sputnik» etter verdens første satellitt, men bærer også det tekniske navnet Gam-COVID-Vac.

Den skal ifølge russiske myndigheter først bli gitt til folk i helsetjenesten og ansatte i skolene.

John-Arne Røttingen

SENTRAL AKTØR: John Arne Røttingen er også leder i styringsgruppen for den store, internasjonale Solidarity-undersøkelsen. Det er spydspissen i Verdens helseorganisasjons arbeide for medisiner mot covid-19.

Foto: Jonas Bendiksen/Norges Forskningsråd

Stor skepsis

– Det er uforsvarlig å ta denne vaksinen i bruk nå, sier administrerende direktør i Norges forskningsråd, John-Arne Røttingen.

Grunnen til ordene fra Røttingen er at den russiske vaksinen ikke er ferdig testet ut. Det er bare noen titalls forsøkspersoner som har fått den til nå.

– Det er stor risiko å sette denne i utstrakt bruk før det er gjennomført flere kontrollerte undersøkelser om den er effektiv trygg, sier Røttingen.

Sars-cov-2 virus

MYE UKJENT: Den russiske vaksinen gjør at immunforsvaret til forsøkspersonene blir aktivt etter å ha kommet i kontakt med deler av SARS-CoV-2 viruset. Det betyr ikke automatisk at vaksinen gir beskyttelse mot å få covid-19.

Foto: NIH/NIAID

Kan være den «riktige»

Russerne har ennå ikke startet med det som kalles «fase 3» i utviklingen av vaksinen. Det er i denne fasen det blir klart om den gir beskyttelse og er trygg.

– Dilemmaet er at denne kan være en god vaksine, men vi har for lite kunnskap nå, sier Røttingen.

Han poengterer at russerne ikke har gjort offentlig selv resultatene fra den lille «fase 1»-undersøkelsen de har gjennomført.

Han tror at verden til slutt vil ha flere vaksiner som både er trygge og effektive. Han tror også at den russiske kan være en del av den gruppen.

– Så dersom Putin tilbyr Norge tre millioner doser av denne nå, vil vi kjøpe?

– Det hadde vært et kjøp under risiko, men dersom vi har den på lager, og den viser seg å være bra, så kan det ha vært et fornuftig kjøp, svarer Røttingen.

Fabrikk som produserer russisk vaksine

HER SKJER DET: I lokalene til selskapet Binnofarm i Zelenograd utenfor Moskva skal produksjonen av vaksinen foregå nå.

Foto: Alexander Nemenov / AFP

Ikke først

Russiske myndigheter har en rekke ganger hevdet at landet er først i sporet mot en vaksine. Det er ikke Røttingen med på.

– Russerne er egentlig litt bak både Kina og Oxford-miljøet som utvikler lignende vaksiner, mener Røttingen.

I tillegg er den en rekke andre vaksineteknologier som er under uttesting. Åtte vaksinekandidater er nå inne i «fase 3». De to første, Moderna og Pfizer, gikk inn i denne fasen på samme dag, 27, juli.

De to skal også avslutte dette arbeidet omtrent samtidig. Det skal skje i oktober i år, og etter det er det godkjenning fra helsemyndighetene som gjenstår.

SISTE NYTT

Siste nytt