Russiske krigsskip observert utenfor Krim

Russland trapper opp militærbruken i Ukraina. To russiske krigsskip skal ha blitt observert i forbudt farvann utenfor Krim-halvøya, ifølge en ukrainsk militærkilde.

Soldater holder vakt flere steder på Krim-halvøya

Soldater holder vakt flere steder på Krim-halvøya. Tidligere lørdag fikk Russlands president Vladimir Putin godkjenning fra parlamentet til å invadere Ukraina med militærmakt.

Foto: STRINGER / Reuters

Putin

Putin sa han er bekymret over det han kaller «provokative, kriminelle» handlinger gjennomført av ultranasjonalistiske grupperinger.

Foto: MIKHAIL METZEL / Afp
Barack Obama

Obama uttrykte sin bekymring overfor Putin.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / Afp

De russiske marinefartøyene holder til ved Svartehavsflåten utenfor Sevastopol på Krim-halvøya. Å gå inn til kysten av Krim er i strid med den avtalen Russland har med Ukraina for den russiske militærbasen som ligger på ukrainsk territorium i Sevastopol.

Setter Ukrainas styrker i beredskap

Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov har gitt ordre om å sette landets styrker i kampberedskap.

Lørdag kveld møter USAs president Barack Obama med sitt sikkerhetsteam for å vurdere muligheter etter at Russland har sagt ja til å bruke militærmakt i Ukraina.

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk oppfordrer på sin side Russland til å finne politiske løsninger på krisen. Russiske styrker må returnere til sine baser, krevde han lørdag kveld.

Obama og Putin snakket sammen

Barack Obama og Vladimir Putin snakket lørdag med hverandre på telefon. Obama uttrykte sin bekymring, mens Putin forbehold seg retten til å beskytte russiske interesser.

Putin sa han er bekymret over det han kaller «provokative, kriminelle» handlinger gjennomført av ultranasjonalistiske grupperinger som han hevder støttes av Ukraina.

Ban Ki-moon vil kontakte Russland

FNs sikkerhetsråd innkalte lørdag kveld til hastemøte for å drøfte krisen. Da samtalene var over, varslet generalsekretær Ban Ki-moon at han nå vil ta direkte kontakt med Russlands president Vladimir Putin for å uttrykke sin dype bekymring.

– Han ber om en umiddelbar gjenopprettelse av ro og en direkte dialog mellom alle berørte parter for løse den pågående krisen, sier FN-talsmann Martin Nesirky i New York.

Møtet i sikkerhetsrådet var det andre på ett døgn for å diskutere den alvorlige situasjonen.

– Vi er dypt bekymret for situasjonen, spesielt utviklingen de siste 24 timer, sier den britiske ambassadøren Mark Lyall Grant.

– Det er derfor vi har innkalt til dette krisemøtet – for å finne ut hvilken begrunnelse Russland mener å ha for de handlinger de foretar seg i øyeblikket, legger han til ifølge nyhetsbyrået AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt