Russisk minelegger blokkerer ukrainsk marinebase

SEVASTOPOL (NRK): En russisk minelegger blokkerer store deler av den ukrainske marinebasen og havnen i Sevastopol.

Havneområdet i Sevastopol

Til venstre i bildet ligger et lite russisk marinefartøy ved siden av en minelegger. Begge blokkerer nå havneområdet inn til Sevastopol der den Ukrainske marinen nå er sperret inne.

Foto: Kristian Elster / NRK

Side og side ligger de to store marinebasene på Krim-halvøya. Den ene er hovedsete for den store russiske Svartehavsflåten. Den andre er ukrainsk.

Kan være minelagt

Nå har en russisk minelegger lagt seg slik til at den blokkerer minst fem store ukrainske marinefartøy som ligger til kai på den ukrainske basen.

Det er ennå uklart om havneområdet er minelagt.

Foreløpig er situasjonen rolig, men spent i området.

10 kilometer utenfor Sevastopol ligger en annen ukrainsk marinebase i den lille byen Balaklave.

Den er nå forlatt og alle de 30 båtene som holdt til der er nå sendt på tokt. Igjen ligger en tom base som kun bevoktes av russiskvennlige borgervernsgrupper.

– Strømmer inn

Fra den andre siden av Krim kommer det meldinger om at russiske styrker har tatt seg over grensen., og i løpet av de siste 24 timene har ti russiske kamphelikoptre og åtte militære fraktfly landet på halvøya, sier grensevakter til nyhetsbyrået AFP.

Russiske jagerfly skal også ha krenket ukrainsk luftrom over Svartehavet, ifølge Ukrainas forsvarsdepartement.

Russiske styrker skal også ha blokkert mobilnettverket i enkelte områder av den store halvøya sør i Ukraina.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Uro på Krim-halvøya» i nytt vindu

Diplomati

Samtidig som russerne og ukrainerne viser militære muskler på Krim arbeider diplomatiet på høy gir i Brussel og Washington.

EUs utenriksminister sitter nå og diskuterer tiltak og mulige sanksjoner mot Vladimir Putins Russland, mens USA forsøker å enes om hvordan de kan støtte Ukraina økonomisk og skade Putin.

En ting de har blitt enige om er å legge sommerens G8-planer i Sotsji på is.
Også i Oslo reageres det. Ambassadør Vjatsjeslav Pavlovskij ble innkalt på teppet hos Børge Brende (H) i formiddag, dagen etter at NATOs ambassadører ble enige om å fordømme Russland.

– Vi står overfor en farlig situasjon i Ukraina og på Krim. Dette er en av de alvorligste hendelsene siden den kalde krigen. Overfor den russiske ambassadøren har jeg gjort det helt klart at Norge, basert på NATOs uttalelse fra i går, forventer at Russland respekterer Ukrainas suverenitet og grenser, sier Brende.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt