NRK Meny
Normal

Russisk opposisjon klager over valgfusk

Opposisjonen i Russland anklager president Vladimir Putins støttespillere for grovt fusk i valget på ny nasjonalforsamling.

Valg i Russland
Foto: KAZBEK BASAYEV / AFP

Tidligere sjakkverdensmester Garri Kasparov ødela sin stemmeseddel i protest. Kasparovs parti Et annet Russland fikk lovforbud mot å stille opp ved valget søndag.

Deltakelsen så ut til å bli høy, og ved 15-tiden norsk tid hadde 54,8 prosent av de stemmeberettigede allerede avgitt stemme, opplyste den sentrale valgkommisjonen i Moskva.

Valgkommisjonen spådde at det samlede oppmøtet kom til å ligge over 60 prosent. Men talsmenn for opposisjonen snakket om et valgsirkus der makthaverne i Kreml bevisst forsøkte å lure folket.

Juks

- Valget er verken fritt eller rettferdig, det er juks fra ende til annen, sa Garri Kasparov.

Selv ødela han bevisst stemmeseddelen ved å skrive på den, og han sa at han ville legge ned blomster utenfor valgkommisjonens lokaler for å markere det russiske demokratiets død.

Også kommunistpartiets leder Gennadij Ziuganov var hard i sin dom over valget, som han mente fant sted etter den skitneste og mest uansvarlige valgkampen i det moderne Russlands historie. Andre gikk enda lenger i valget av ord.

Den høyreliberale lederen Boris Nemtsov sa at Putin-tilhengerne hadde satt velgerne under et press han kalte en spesialoperasjon med politisk voldtekt av russiske borgere som mål. Den uavhengige valgeksperten Aleksandr Kynev snakket om en orgie i valgfusk.

Beundring

Putins tilhengere stemplet slike uttalelser som hevnforsøk fra dårlige tapere. Vanlige velgere som sto i Moskva, blant dem pensjonister med mange minner fra Sovjetunionen, la ikke skjul på sin beundring for presidenten.

- Vi har stemt på Putins parti fordi vi liker ham. Det er første gangen i våre liv at vi opplever en slik president, vi elsker ham og vi elsker stilen hans.

Det sa pensjonistene Valentina Antonovna på 84 og Zinajda Stepanova på 85 til nyhetsbyrået Reuters i Moskva.

Meningsmålingene før valget tydet på at Putin-partiet Det forente Russland ville vinne minst to tredeler av de 450 plassene i Statsdumaen, med kommunistpartiet på en svak andreplass. Til sammen elleve partier stilte opp ved valget søndag.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt