NRK Meny
Normal

Russisk fly styrtet i Svartehavet

Et fly fra det russiske forsvarsdepartementet med 92 personer om bord forsvant i natt fra radaren etter avgang fra Sotsji. Det er ikke håp om å finne overlevende.

Flyulykke i Svartehavet

INGEN OVERLEVDE: Redningsmannskaper bærer i land en av de omkomne etter flystyrten.

Foto: Viktor Klyushin / AP

Flyet er et Tupolev TU-154 og var på vei til Latakia i Syria, ifølge en kilde i katastrofemyndighetene til Tass.

12 mennesker er så langt funnet omkommet, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Ifølge Interfax og TV- kanalen Russia 24 TV har flyet styrtet i Svartehavet, like utenfor Sotsji. Vrakrester skal være funnet på 50–70 meters dyp halvannen til seks kilometer fra kysten.

Russiske myndigheter tror det var en ulykke men kan ikke utelukke at det kan ha vært en terrorhandling.

Nyhetsoppdatering om flystyrt i Svartehavet.Et russisk fly av typen Tupolev Tu-154 styrtet søndag morgen i Svartehavet. Flyet var på vei fra Sotsji til Syria og hadde 92 personer om bord. Over 60 av dem var medlemmer av et verdenskjent militærkor.

SE VIDEO: Ekstrasending om flystyrten i Svartehavet.

Det avviser derimot lederen for forsvarskomiteen i Dumaen.

Viktor Ozerov sier ifølge Ria Novosti at han fullstendig utelukker terrorisme som årsak til styrten siden det er snakk om et militærfly.

President Vladimir Putin har beordret full gransking av styrten. Han har erklært nasjonal sørgedag 2. juledag.

Ikke håp om overlevende

Russiske nyhetsbyråer siterer det russiske forsvarsdepartementet på at det savnede militærflyet hadde 92 personer om bord, 84 passasjerer og et mannskap på 8.

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet har de ikke håp om å finne overlevende.

68 medlemmer av det kjente russisk militærensemblet Alexandrov var om bord på det savnede flyet, i tillegg til ni journalister. Ensemblet er ett av to som har rettighetene til navnet «Den røde armés kor».

Korpset er svært berømt i Russland og er også kjent for samarbeidet med det finske bandet Leningrad Cowboys.

Musikerne skulle til Syria for å delta i nyttårsfeiringer på en militærbase i byen Latakia. Russland støtter syriske myndigheter i borgerkrigen i Syria.

I tillegg var det to tv-team om bord og sjefen for det russiske militærpolitiet, ifølge den russiske avisen Live

Gammelt fly

TU-154 ble produsert under Sovjet-tiden og brukes i dag sjelden av kommersielle flyselskaper, men det russiske militæret bruker det blant annet til transport av russiske styrker til Syria.

Flyet hadde mellomlandet i OL-byen Sotsji for å tanke drivstoff, men styrtet like etter at det tok av på den siste etappen.

Flyet tok av 01.20 norsk tid, og forsvant etter 20 minutter, skriver BBC.

Foreløpige data tyder på at det kan ha vært tekniske feil ved flyet som var årsaken til styrten. Det melder det russiske nyhetsbyrået RIA, og siterer en anonym kilde inne sikkerhetstjenesten. Informasjonen er ikke bekreftet.

Ifølge nyhetsbyrået TASS søker 27 fartøyer og 3000 mann etter vraket.

I 2010 omkom 96 mennesker, blant dem Polens president Lech Kaczynski, da et fly av den samme typen styrtet under innflygingen til byen Smolensk vest i Russland.

Siden årtusenskiftet har 800 mennesker mistet livet i ulykker knyttet til flytypen.

Russisk flybase

Russland opprettet en flybase i Latakia i september 2015, og det er derfra russiske fly har deltatt på den syriske presidenten Bashar al-Assad side i kampen mot opprørere, blant annet i slaget om Aleppo.

Hmeimim-flybasen

FLYBASE: Hmeimim-flybasen uten for Latakia, fotografert da NRK besøkte den i januar 2016. Det var hit det styrtede russiske passasjerflyet var på vei

Foto: JURIJ LINKEVITSJ / NRK

Det er uklart hvor mange russiske soldater og offiserer som er i Syria akkurat nå, men trolig dreier det seg om mellom 5000 og 10000 menn og kvinner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt