Russisk fly i Caracas har satt i gang rykteflom

Et russisk passasjerfly som tidligere denne uken landet på flyplassen uten for Venezuelas hovedstad Caracas, har satt i gang en stor rykteflom i det kriserammede landet. Et medlem av opposisjonen har antydet at planen kanskje er å ta deler av landets gullreserver med ut av landet.

A plane from Russian company Nordwind is seen at Simon Bolivar Airport in Caracas

Passasjerflyet fra det russiske selskapet Nordwind har siden mandag stått på Simon Bolivar-flyplassen utenfor Caracas

Foto: ANDRES MARTINEZ CASARES / Reuters

Det var mandag ettermiddag russisk tid et fly av typen Boeing 777 fra det russiske flyselskapet Nordwind tok av fra Vnukovo-flyplassen utenfor Moskva.

Ifølge den russiske avisen Novaja Gazeta. var det bare to mannskap og ingen passasjerer som var om bord i flyet, som fløy direkte til Caracas.

Nordwind er et av de mindre flyselskapene i Russland, og driver først og fremst med charterreiser til turistmål i Asia.

Det store passasjerflyet ble parkert i utkanten av flyplassen i Caracas, og det gikk ikke lang tid før ryktene begynte å gå om hvorfor flyet med plass til nærmere 400 passasjerer var sendt til Venezuela.Det russiske flyet har nå forlatt Caracas.

Evakuering av russere?

Mange tror at flyet sto i beredskap hvis det skulle bli nødvendig å evakuere russiske statsborgere, blant annet fra den russiske ambassaden, hvis det skulle vise seg at president Nicolás Maduro ikke klarer å holde seg ved makten.

Noen har også trodd at flyet var ment for Maduro selv og hans nærmeste medarbeidere om de skulle bli nødt til å forlate Venezuela.

RUSSIA-VENEZUELA/

Venezuelas president Nicolas Maduro besøkte Russland 5. desember 2018, der han ble tatt imot av president Vladimir Putin

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

President Nicolas Madura mener selv at det som nå skjer i Venezuela er et kupp styrt fra USA, og dette er også en forklaring som støttes av blant annet Russland og Kina.

Russland har i mange år vært en sterk støttespiller til Maduro og hans regime, og det vakte oppsikt da landet høsten 2018 sendte to strategiske bombefly av typen Tupolev-60 til en flybase nord i Venezuela.

Russland har mye å tape på et maktskifte i Venezuela

Frakte ut deler av gullreserven?

Den som så langt kanskje har gått lengste i sine spekulasjoner om hva det russiske flyet gjør i Caracas, er den tidligere sentralbanksjefen i Venezuela Jose Guerra, som på Twitter sier at han tror flyet skulle brukes til å frakte ut landets gullreserver. Guerra tilhører nå opposisjonen i landet.

Ifølge Guerra er planen å frakte ut 20 tonn med gull, noe som tilsvarer 15 prosent av de av Venezuelas gullreserver som befinner seg innenfor landets grenser. Så langt er det ingen som har kunne bekrefte Guerras påstander.

VENEZUELA-RUSSIA-DEFENCE-PARDINO

De russiske bombeflyene av typen Tupolev-160 ble mottatt som helter da de kom til Venezuela i desember 2018

Foto: FEDERICO PARRA / AFP

Den russiske presidenten Vladimir Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov sier til nyhetsbyrået Tass at han ikke har noe informasjon om at Russland har planer om å frakte ut Venezuelas gullreserver.

–Nå er det viktig å forholde seg nøyaktig til alle slags «ender» sier Peskov. Jose Guerra har heller ikke sagt at han vet at det er planer å frakte gullet nettopp til Russland.

VENEZUELA-POLITICS/

Venezuelas president Nicolas Maduro har fremdeles støtte fra landets militære. Tidligere denne uken var han tilstede ved en øvelse i Maracay.

Foto: HANDOUT / Reuters

Tidligere har det også kommet meldinger om at russiske leiesoldater fra det som er kjent som Wagner-gruppen er kommet til Venezuela, blant annet for å være livvakter for president Maduro. Også dette er avvist fra russiske myndigheter.

SISTE NYTT

Siste nytt