Hopp til innhold

Russisk flåtemønstring rundt Syria

Russland styrker sitt marinenærvær utenfor Syria med to rakettkryssere i første omgang. Men flere skal være på vei.

Jaroslav den vise

Den russiske jageren «Jaroslav den vise» er et av fartøyene som patruljerer i Middelhavet.

Foto: Hans-Wilhelm Steinfeld / NRK

Hans-Wilhelm Steinfeld, Analyse

Med kilder i det russiske forsvarsministeriet, skriver det russiske nyhetsbyrået Interfax at styrkingen av flåten i det østlige Middelhavet skyldes den spente situasjonen rundt Syria.

Russland har fortsatt sin marinebase i Tartus, på den syriske middelhavskysten, en base som ble etablert under den kalde krigen.

Tidligere i år satte russerne den store jageren «Jaroslav den vise» i patruljetjeneste utenfor kysten av Syria. Fartøyet tilhører Østersjøflåten.

En jager (et hurtiggående krigsskip) har vært flaggskipet så langt i Russlands flåteenhet i Middelhavet. Dette fartøyet – og et søsterskip – har luftvernvåpen som trolig kan skyte ned eventuelle raketter som måtte bli avfyrt mot mål i Syria.

Vladimir Putin

President Vladimir Putin står fortsatt sterkt på Russlands støtte til Syria.

Foto: YVES HERMAN / Reuters
FN-inspektører i Ghouta-distriktet utenfor Damaskus, Syria

FN-inspektører avbildet i Ghouta-distriktet utenfor Damaskus.

Foto: MOHAMED ABDULLAH / Afp

Tidligere i år sa skipssjefen til NRK, at fartøyet regelmessig har kommunisert med marinefartøy fra NATO-landene under felles øvelser i Atlanterhavet.

Nå er nok radiotausheten om bord i de russiske marinefartøyene rungende overfor krigsskip fra USAs 6. flåte i det østlige Middelhavet.

Sender «Moskva» og «Varjag»

De nærmeste dagene får de faste, patruljerende russiske krigsskipene forsterkning av en stor ubåtjager fra Nordflåten på Kola. Senere slutter også rakettkrysseren «Moskva» fra Svartehavsflåten i Sevastopol på Krim seg til flotiljen utenfor Syria.

Senere i høst skal rakettkrysseren «Varjag», som betyr «Væring», fra Stillehavsflåten styrke Russlands evne til å vise flagget i det østlige Middelhavet, opplyses det her i Moskva.

Nettopp å vise flagget uttalte president Vladimir Putin tidligere i år var motivet for styrket marinenærvær utenfor Syria.

Kan komme angrep i helgen

Mandag sa imidlertid Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, at Russland ikke vil la seg trekke inn i en mulig militær konflikt mellom USA og Storbritannia på den ene siden og Assad-regimet på den andre siden.

På grunn av bruken av kjemiske våpen mot sivile i Syria den 21. august, kan luftangrep mot angitte mål i Syria, som opposisjonen har forsynt vestmaktene med, komme allerede i helgen.

Lørdag ventes det at FNs inspektører avslutter sin åstedsetterforskning i forsøket på å avdekke hvem som faktisk skal ha avfyrt kjemiske våpen mot sivile.

Grovt brudd på internasjonal rett

President Vladimir Putin sa til den britiske statsministeren David Cameron denne uken at det ennå ikke finnes bevis for hvem som kan ansvarliggjøres for bruken av kjemiske våpen i Syria.

Uten mandat fra FN gjentar russisk UD at en USA-ledet militær intervensjon vil være det groveste brudd på internasjonal rett.

Dersom FN-inspektørenes funn legger ansvaret på Assad-regimet som Russland har et klientforhold til, kan dette utløse såkalte kirurgiske luftangrep fra amerikanske styrker.

De angrepene bør ikke treffe verken russiske fartøy eller den russiske marinebasen på Syrias kyst – for det vil i høyeste grad kunne endre alvoret internasjonalt til et betydelig farligere nivå.

SISTE NYTT

Siste nytt