Hopp til innhold

Klart flertall mot Syria-aksjon i Europa

Meningsmålinger i en rekke europeiske land viser et klart flertall mot å gå til militæraksjon mot Syria.

Demonstranter i London

Demonstranter mot en militæraksjon i Syria blokkerte en gate i London onsdag.

Foto: CARL COURT / AFP

I en rekke europeiske land er det nå gjort meningsmålinger om en mulig militæraksjon mot Syria, etter at det ble brukt kjemiske våpen i forrige uke,

  • I Storbritannia sier 50 prosent nei til å et rakettangrep mot Syria, mens 25 prosent sier ja i en måling som YouGov har gjort for The Sun.
  • I Frankrike sier 59 prosent av de spurte nei til fransk deltagelse i en militæraksjon, selv om den er basert på et FN-vedtak. 41 prosent støtter fransk deltagelse i en aksjon, viser målingen som Ifop har gjort for Le Figaro.
  • I Danmark er 64 prosent uenige eller delvis uenige i at det danske militæret skal delta i et angrep på Syria uten FN-godkjennelse. Bare 23 prosent støtter et angrep, viser en meningsmåling som Gallup har gjort for Berlingske.
Demonstrant i Stockholm

I Stockholm var det onsdag en demonstrasjon utenfor Riksdagen mot det syriske regimet.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Spørsmålene i meningsmålingene varierer fra land til land. Det er verdt å merke seg at et flertall (55 prosent) i den franske målingen støtter en aksjon dersom den er basert på et FN-vedtak, franskmennene ønsker bare ikke selv å delta.

Sterk motstand i Tyskland

Tyskland er det av de europeiske landene der motstanden er størst. En meningsmåling viser at hele 69 prosent er mot å gå til militæraksjon mot Syria, mens bare 23 prosent sier ja.

Saken er vanskelig for forbundskansler Angela Merkel før det tyske riksdagsvalget om drøyt to uker.

Merkel er under press fra allierte som USA, Storbritannia og Frankrike om å støtte dem i Syria, etter at tyskerne i 2011 ikke ville delta i den vestlige aksjonen mot Gaddafi.

På den annen side har Merkel en massiv tysk opinion mot å støtte en militær innsats.

SISTE NYTT

Siste nytt