NRK Meny
Normal

Anklager USA for å spille verdenspoliti

Ti år etter at han talte George W. Bush mitt imot, er den tidligere våpeninspektøren Hans Blix svært kritisk til planer om å bombe Syria.

Hans Blix

Hans Blix var utenriksminister i Sverige fra 1978 til 1979.

Foto: Thierry Charlier / AP

– Det er både betenkelig og beklagelig at man vil gjennomføre en slags politistraff-aksjon som ikke kommer til å stoppe krigen, sier Hans Blix i et intervju med Sveriges Radio.

I stedet for et angrep mot Syria, mener Blix at man burde sette seg ned i Sikkerhetsrådet og forhandle frem en felles fordømmelse av bruken av kjemiske våpen.

– Jeg tror man ville fått med seg Russland og Kina, og til og med Iran på en fordømmelse av bruken av kjemiske våpen. Kanskje ikke på å peke ut regimet hvis ikke bevisene er glassklare, men en fordømmelse tror jeg på, sier Blix.

Han mener at selv om en slik fordømmelse ikke hadde pekt direkte på regimet, så hadde det vært viktig å få en felles uttalelse.

– Selv om man ikke peker på noen, så får man til en enighet. Nå får man i stedet en dypere kløft mellom USA på den ene siden, og Russland og Kina på den andre, sier Hans Blix.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrasjon i London

Plakater med forkortelsen 'WMDs?' (Weapons of mass destruction) og teksten 'Hands of Syria' holdes opp under en demonstrasjon i London utenfor statsministerboligen i Downing Street.

Foto: Matt Dunham / AP

Kritiserte Bush-administrasjonen

Tidlig på 2000-tallet ledet han FNs inspeksjonskommisjon Unmovic, som blant annet etterforsket påstander om at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen.

Blix og FNs våpeninspektører fant ingen masseødeleggelsesvåpen i Irak under sine inspeksjoner høsten 2002 og vinteren 2003.

Han tok derfor til orde mot en invasjon av Irak, noe som førte til at han ble utsatt for knallhard kritikk fra USA og Bush-administrasjonen.

Etter at det ikke ble funnet noen masseødeleggelsesvåpen etter invasjonen i Irak, så mange på det som en oppreisning for Blix og hans arbeidet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FN-inspektører i Syria

Lederen for FN-inspektørene i Syria team, Professor Åke Sellstrøm (nummer to fra høyre) ser på mens våpeninspektørene forlater Four Seasons hotell i Damascus onsdag.

Foto: Uncredited / Ap

Trekker paralleller med Bush-administrasjonen

Blix mener at etter å ha fått til en felles fordømmelse av bruken av kjemiske våpen burde neste skritt være at et samlet Sikkerhetsråd satte seg ned og tvang partene til å forhandle om en slutt på krigen.

Å bombe vil ikke føre til noe annet en at USAs rykte blir ytterligere svertet, mener veterandiplomaten.

– Stadig flere kommer i stedet til å se at USA fortsetter Bush' linje med å spille verdenspoliti, som ikke bryr seg om eller spør Sikkerhetsrådet i det hele tatt, sier Hans Blix.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt