– Et angrep vil vise at USA er på samme side som Al Qaida

Et kort og skarp USA-ledet angrep på Syria vil ikke få slutt på borgerkrigen. Men det vil ironisk nok demonstrere at USA kjemper på samme side som Al Qaida mot det syriske regimet.

Opprørsstyrker nær Aleppo

Opprørsstyrker nær flyplassen i Aleppo sjekket onsdag sine våpen.

Foto: Molhem Barakat / Reuters

Odd Karsten Tveit - Analyse
Foto: NRK
Kvinne hjelpes i Syria

En kvinne som skal ha vært en av dem som ble rammet av angrepet med kjemiske våpen i forrige uke, fikk onsdag hjelp til å bevege seg da hun skulle møte FNs våpeninspektører.

Foto: Mohamed Abdullah / Reuters

Mens FNs inspektører forsøker å finne ut hvem som sto bak angrepet med kjemiske våpen som drepte hundrevis av syriske sivile, har USA plukket ut angrepsmål i Syria. Men det blir mest en militærpolitisk markering, ikke starten på en omfattende krigføring.

For to år siden hjalp NATOs flyangrep mot Libya opprørerne fram til seier. Men president Barack Obama satser ikke på en kopi denne gang.

Nå er det mest for å vise verden at USA ikke forblir passive overfor de sivile lidelsene i det krigsrammede i Syria.

I fjor lovet president Assad ikke å bruke kjemiske våpen innen Syria grenser. Men han truet utenlandske makter med gjengjeldelse hvis noen forsøkte å skape «regimeskifte» i Damaskus.

Syria har betydelige mengder med kjemiske våpen, langt mer dødelige enn nervegassen som ble brukt i forrige ukes angrep nær hovedstaden.

Frykt for å bli angrepet førte til at Tyrkia og Jordan, ba om å få satt ut såkalte Patriot-raketter fra USA og NATO langs grensene til Syria.

Angrepsstyrkene er klare

USS Harry S. Truman

Det amerikanske hangarskipet USS Harry S. Truman (t.v.) befinner seg i Rødehavet. På bildet, som er sendt ut av den amerikanske marinen, får hangarskipet drivstoff av USNS Leroy Grumman.

Foto: US NAVY / AFP
Israelske soldater og tanks

Israelske soldater klargjorde onsdag sine Merkava-tanks som er stasjonert på den okkuperte Golanhøydene, ikke langt fra grensen til Syria.

Foto: MENAHEM KAHANA / AFP
Charles de Gaulle

Det franske hangarskipet «Charles de Gaulle» lå onsdag fortsatt ved kai i Toulon, men kan nå frem til Øst-Middelhavet på kort tid.

Foto: Stringer / Reuters

USA har nå hangarskipsgruppen USS Harry S. Truman i Rødehavet klar til å skyte ut krysserraketter. Storbritannia har i flere måneder hatt en angrepsubåt i det østlige Middelhavet. Frankrike har hangarskipsgruppen Charles de Gaulle operasjonsklar.

President Assads støttespillere er Russland, Kina, Iran og Libanons Hezbollah. Russland har tre ganger lagt ned veto i Sikkerhetsrådet mot bruk av militærmakt.

Med Libya friskt i minne har Moskva denne gang ikke gått med på en FN-resolusjon som kunne tolkes i retning av et grønt lys for angrep. Russerne er også imot et britisk forslag om å autorisere «nødvendige tiltak» for å beskytte syriske sivile.

I Moskva blir det hevdet at det er opprørere som sto bak det siste nervegassangrepet. Dette for å provosere fram en USA-ledet militær aksjon.

Dessuten vil russerne vente på resultatet av undersøkelsene, før Syria nok en gang kommer opp i Sikkerhetsrådet. I følge generalsekretær Ban Ki-moon vil FN-inspektørene som i dag tok prøver, trenge fire dager for å gjøre seg ferdige.

Amerikansk avlytting

USA og flere av deres europeiske allierte hevder at et angrep mot Syria kan la seg forsvare, selv uten FN-mandat. Begrunnelsen for et eventuelt angrep er at å statuere et eksempel overfor andre land som har slike våpen.

For 13 år siden gikk NATOs til luftkrig på Balkan for å presse Jugoslavias president Slobodan Milosevic til å trekke soldater og milits ut fra Kosovo i 2000. Den gang gikk USA rundt Sikkerhetsrådet for å unngå et russisk veto. I stedet fikk amerikanerne støtte i NATO.

Hittil er det ikke langt fram håndfaste bevis for at det syriske regimet har brukt kjemiske våpen.

Men det amerikanske tidsskiftet Foreign Policy hevder i dag at USA har funnet noe som kan bli et bevis.

E-tjenesten har avlyttet telefonsamtaler mellom det syriske forsvarsdepartementet og en hæravdeling utstyrt med kjemiske våpen i timene etter gassangrepet for en uke siden.

Avlyttingen skal ha overbevist Washington om at de syriske myndighetene er skyldige. Men det kan også ha vært en syrisk offiser som har trosset ordre og satt i verk angrepet på egen hånd, skriver Foreign Policy.

Ironisk nok skriver det samme tidsskiftet at USA i 1988 visste at Saddam Hussein skulle sette inn et gassangrep mot Iran, men ikke gjorde noe for å stoppe presidenten, som den gang var USAs venn.


Mange vil være skeptiske til nye «bevis» fra USA på bakgrunn av uholdbare påstander i 2003 om at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen.

Først etter den USA-ledende invasjonen var over ble det klart at «bevisene» som skapte gode internasjonale vekstforhold for invasjonsplanen, var basert på rykter og direkte desinformasjon. Det fantes ikke slike våpen i Irak.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FNs våpeninspektører

FNs våpeninspektører, noen av dem iført gassmasker, var onsdag på inspeksjon på et av stedene som skal ha blitt angrepet med kjemiske våpen. De væpnede soldatene på bildet tilhører opprørshæren, som har kontrollen over området.

Foto: Mohamed Abdullah / Reuters

Allianse med Al Qaida

Hvis USA går til angrep på Syria vil det være første gang i historien at en amerikansk president står på samme side som Al Qaida.

Tidligere, i Afghanistan, nøyde amerikanerne seg med å utstyre ekstreme islamister med våpen for å bekjempe en felles fiende. Den gang var fienden Sovjetunionen.

Selvsagt vil amerikanerne ikke være enige i at de står på sammen side som dem som angrep USA for nesten nøyaktig 12 år siden, 11. september 2001.

Det finnes også andre ironier. Ubemannede amerikanske doner dreper Al Qaidas folk i Jemen og Pakistan. I tillegg mister mange sivile sine liv under slike angrep.

Men i Syria får Al Qaidas tvilling, Al-Nursa-fronten, materiell hjelp av USAs allierte. Al-Nursa-fronten er en av mange grupper som vil fjerne Assad. Om de alle har et felles mål er de svært uenige om hva som skal skje videre i landet.

Les også: – Den frie syriske hæren kommer til å bli Al Qaida

Midtøsten i brann

Det mangler ikke på advarsler på følgende av et angrep. For det første er bombing ingen løsning for å beskytte syriske sivile.

For å forhindre nye massakre og skaffe syrere flest sikkerhet må det sendes fredsbevarende styrker til Syria. Men USA har sagt at det ikke kommer på tale å ha amerikanske styrker i landet.

Fra Iran kommer advarsler om at hele Midtøsten vil bli satt i brann dersom USA setter inn et militært angrep mot Syria. Advarselen blir tatt alvorlig.

I dag var det køer utenfor visse sentra som deler ut gassmasker i Tel Aviv. Etterspørselen etter slike masker har blitt tredoblet de siste dagene. Det er også satt opp flere forsvarsraketter på de okkuperte Golanhøydene rettet mot Syria, men det er ikke rapportert annen opptrapping.

I Irak er de militære styrker satt i alarmberedskap. Statsminister Nuri al- Malaki sier det ikke en noe i horisonten bortsett fra ødeleggelser, katastrofe og en borgerkrig uten vinner.

I Jordan sier landets fremste opposisjonsparti, Islamsk aksjonsfront at et militært angrep på Syria bare tjener sionist-amerikanske mål.

Det franske hangarskipet «Charles de Gaulle» lå onsdag fortsatt ved kai i Toulon, men kan nå frem til Øst-Middelhavet på kort tid.