Hopp til innhold

Bråstopp i Storbritannias krigsplanlegging

Statsminister David Cameron og regjeringen har måttet slå fra seg alle tanker om et raskt militært svar på Syrias angivelige bruk av kjemiske våpen.

Cameron og demonstrasjon

Demonstranter sa sin mening om krigsplanene til statsminister David Cameron (t.v.) i London onsdag kveld.

Foto: Stefan Wermuth/Olivia Harris / Reuters

Espen Aas i London

Det er klart at etter at det britiske arbeiderpartiet, Labour, nekter å gi støtte til noen form for militær aksjon før etter at FNs våpeninspektører har levert sin rapport. Dermed må Cameron kjøre saken gjennom parlamentet to ganger.

Det var ingen tvil om at den britiske regjeringen var klar for å handle raskt overfor Syria, etter opplysningene om mulig bruk av kjemiske våpen ble gjort kjent for en uke siden.

Statsministeren avbrøt ferien, utenriksminister William Hauge slo fast at det ikke lenger fantes noen diplomatisk løsning, og parlamentet ble kalt inn mange dager før høstsesjonen starter.

I går var det møte i det nasjonale sikkerhetsrådet og i dag skulle etter planen parlamentet stemme over et forslag om en form for militært angrep på Syria.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utenriksminister William Hague

Utenriksminister William Hague på vei inn i statsministerboligen i nummer 10 Downing Street torsdag morgen for å diskutere Syria-krisen.

Full stopp

Men, så sier opposisjonspartiet Labour at det er helt uaktuelt å støtte noe før FNs våpeninspektører er ferdige med sine undersøkelser i Syria, og har levert rapporten sin.

Dermed blir det i dag kun en debatt uten en endelig konklusjon. Samtidig er det en viktig temperaturmåler på hvor klare Storbritannias folkevalgte er for å gå til angrep på Syria.

Underhuset vil etter debatten kunne gi Camerons regjering et samtykke til å fortsette planleggingen av et militært angrep, men får ikke godkjennelse til noe mer før etter FN-rapporten.

Regjeringen kan velge å gå til angrep uten støtte fra parlamentet, men regjeringen velger nå å ta saken i to etapper. En endelig avgjørelse kommer dermed når parlamentet har samlet seg som vanlig etter ferien.

Irak preger debatten

Fortsatt er det Irak-krigen fra 2003 som skremmer britiske politikere fra å handle nå.

Tony Blairs regjering og de såkalte bevisene på masseødeleggelsesvåpen som senere aldri ble funnet, trekkes stadig frem av kommentatorer og politikere.

Skal det gås til aksjon nå, skal det være på et riktig grunnlag, sier både opposisjonen og medlemmer av Camerons eget konservative parti.

Visestatsminister Nick Clegg fra Liberaldemokratene ble i et intervju på BBC radio i morges hardt presset på hvorfor regjeringen først hadde så dårlig tid, men nå likevel ikke har det.

Clegg sier han og regjeringen ønsker en bred debatt velkommen, og at de hele tiden har ønsket å vite mest mulig om hva som har skjedd i Syria.

Han understreket samtidig at regjeringen er overbevist om at kjemiske våpen ble brukt, og at det er viktig at saken ikke trekker for lenge ut.

– Dersom det ikke kommer noen form for tilsvar, fremstår som et stilltiende samtykke til at president Assad kan gjøre som han vil, sa Clegg.

Overraskende bråstopp

At det likevel ble en lengre parlamentarisk runde på Syria-saken har overrasket mange.

Flere meningsbærende aviser og politikere har pekt på viktigheten av å svare regimet i Syria, og motstanden så lenge ut til å være liten.

Men, i går kveld sa Labours leder, Ed Miliband at hans parti ikke ville gi noen fullmakt ennå, og at landet må ha lært «Irak-leksen» en gang for alle.

Både statsministeren David Cameron og visestatsminister Nick Clegg har hatt flere møter med Labour-lederen denne uken, men Milibands avgjørelse om å vente med å gi en eventuell støtte kom altså først i går kveld.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrasjon i London

Demonstranter var ute i gatene i London sentrum onsdag og sa sin mening om det foreslåtte angrepet mot Syria.

Foto: Olivia Harris / Reuters

USA kan gå til aksjon

Til tross for at den britiske debatten dermed vil fortsette over helgen, kan likevel andre allierte gå til angrep på Syria.

Utenriksminister William Hague som har vært en av de ivrigste til å si at tiden er inne for å gå til militær aksjon, sier nå at det er viktig å samle bred støtte først, og også respektere FN som organ.

Han sier samtidig at det er helt åpent for USA å angripe mål i Syria uten at Storbritannia er med.

SISTE NYTT

Siste nytt