Russisk ambassadør inn på teppet i Polen

MOSKVA (NRK): Polen har innkalt den russiske ambassadøren til landet på teppet etter uttalelser om at Polen må bære en del av ansvaret for at landet ble okkupert under 2. verdenskrig.

Molotov-Ribbentrop ble undertegnet i Moskva 23. august 1939.

Molotov-Ribbentrop-pakten ble undertegnet i Moskva 23. august 1939, og var grunnlaget for Polens deling vel en måned seinere.

Foto: AP-foto / Ap

Det fra før anstrengte forholdet mellom Polen og Russland har de siste dagene tilspisset seg ytterligere, og igjen er det den vanskelige historien som setter relasjonene mellom Warszawa og Moskva på prøve.

Et intervju som den russiske ambassadøren til Polen, Sergej Andrejev, har gitt til TV-kanalen TVN, har også brakt bensin til bålet.

– Polen har ansvar

Andrejev sier i intervjuet at Polen må bære sin del av ansvaret for at landet ble invadert både av Hitler-Tyskland og av Stalins Sovjetunionen ved starten av 2. verdenskrig i 1939.

Andrejev mener at Polen hindret at man fikk til en bred allianse mot Hitler på 1930-tallet og under krigen var delvis ansvarlig for den katastrofen som skjedde.

Polen ble invadert av Tyskland 1. september 1939, og 17. september gikk sovjetiske styrker inn fra øst.

Andrejev sa også i intervjuet at forholdet mellom Polen og Russland er det dårligste siden 1945, og at dette må Polen selv bære ansvaret for.

Ødelagte krigsgraver

På fredag ble den polske ambassadøren til Russland Katarzyna Pelczynska-Nalecz innkalt til det russiske utenriksdepartementet etter at vandaler hadde ødelagt sovjetiske krigsgraver i den polske byen Milejzyse.

Dette skjer etter at det også har vært strid rundt flere andre sovjetiske krigsminnesmerker i Polen.

Blant annet har myndighetene i en annen by fjernet et minnesmerke av en sovjetisk general. Polen har også nektet en politiker fra Krimhalvøyen, som Russland annekterte våren 2014, å delta på en konferanse i Warszawa i regi av Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa OSCE.

Forholdet er med andre ord svært anspent mellom de to landene.

Ambassadøren inn på teppet

Intervjuet med Andrejev har vakt enorm oppsikt i Polen, og mandag er han kalt inn på teppet i det polske utenriksdepartementet i Warszawa for å forklare seg.

Polen var det landet som i forhold til folketallet mistet flest innbyggere under 2. verdenskrig.

Seks millioner polakker døde, halvparten av dem var jøder. Særlig vanskelig for forholdet mellom Polen og Russland var det at sovjetiske myndigheter våren og sommeren 1940 drepte mer enn 20000 polske offiserer og intellektuelle, i det som i dag er kjent som Katyn-massakren.

Polen - Russland - Katyn

En polsk kvinne holder oppe lys til minne om Katyn-massakren i 1940. Bildet er tatt 31. oktober 1989

Foto: WOJTEK DRUSZCZ / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.