Romturist for andre gang

Charles Simonyi er medlem i en eksklusiv gruppe som har vært i rommet to ganger. Han er det eneste medlemmet i gruppen som har betalt for det.

Charles Simonyi
Foto: Mikhail Metzel / AP

Charles Simonyi, som var i rommet for første gang i april 2007, nådde fram til den internasjonale romstasjonen klokken 14 norsk tid i dag.

Ventetid

I vel to dager har han, kommandør Gennady Padalka og ferdspesesialist Michael Barratt sittet klemt inne i den lille Soyuz TMA-14 kapselen.

Turisten Simonyi har ingen formelle oppgaver. I tiden før luken inn til romsatsjonen går opp, er det bare venting for ham, mens Podalka og Barratt sjekker forseglingene mellom kapselen og stasjonen.

Dersom koblingsmekanismen ikke er tett, kan det sette livet til alle om bord i fare.

Rådyr romtur

Lisa Persdotter

Lisa Persdotter, Simonyis kone, feiret ektemannens andre romtur.

Foto: Shamil Zhumatov / REUTERS

I tolv dager skal Simonyi være om bord i stasjonen. Det er dyre overnattinger. 35 millioner dollar har han betalt for rom og transport. Ikke er det et fem stjerners opplegg han har betalt for heller. Det er ikke vann i toalettet, bare en støvsuger på steroider. Maten er ikke noe å skryte av, sengen er en sovepose med reimer, og det er trangt, illeluktende og bråkete overalt.

Attraksjonene er imidlertidig attraktive for mennesker som er opptatt av romfart. Vektløshet og strålende utsikt til en jord som passerer under deg i svimlende hastighet.

Hvert 90. minutt går Simonyi rundt jorden. Det skal han gjøre i tolv dager før han vender tilbake, for siste gang, sier han.

Data-milliardæren har penger nok til en tredje tur, men han har nettopp giftet seg og sier han ikke har tid til flere slike turer.

SISTE NYTT

Siste nytt