NRK Meny
Normal

Romsonde har fått opp farten - kunne tatt turen Oslo-Bergen på ni sekunder

Romsonden Rosetta som henger rundt kometen 67P vil denne uken melde seg inn i klubben av meget hurtige objekter lagd av mennesker.

SPACE-EUROPE-COMET-ROSETTA-FILES

Sonden Rosetta følger sonden 67P på dens ferd mot solen, og det vil gi den nær rekordhastighet.

Foto: - / Afp

123.000 kilometer i timen burde holde for de fleste. Det er Oslo-Bergen på ni sekunder, dersom du følger en luftlinje.

Selv utrykningspolitiet slutter å skrive ut bøter når hastigheten overskrider grensen med 40 kilometer i timen.

Grunnen til den ekstreme hastigheten er at sonden, og kometen 67P som den er bundet til, er i ferd med å ta en, relativt sett. krapp sving rundt solen.

Den europeiske romorganisasjonen ESA opplyser at det såkalte perihelionpunktet i banen vil bli nådd torsdag. Dette punktet er det nærmeste sonden kommer i sin bane rundt solen.

SCI Comet Science

Komet 67P vil torsdag ha nådd det nærmeste punktet til solen, og blir stadig varmere på overflaten. Det fører til at den kaster av seg store mengder gass og støv.

Foto: Ap

Ikke helt rekord nei

På punktet vil sonden ha blitt akselerert opp til den på jorden meget ulovlige hastigheten. Så raskt som det er, vil den ikke komme i nærheten av den nåværende rekordholderen.

De to Heliossondene passerte solen på midten av 1970-tallet med en hastighet på 252.000 kilometer i timen.

Om tre år vil alle rekorder bli slettet. Da passerer sonden Solar Probe Plus solen. Hastigheten? 720.000 kilometer i timen. Det er raskt.

Litt matematikk

Grunnen til hastighetsendringen til sonden Rosetta nå har med banemekanikk å gjøre, forklarer seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

– Kort fortalt kommer sonden og kometen dypere og dypere inn i solens tyngdefelt i sin bane, og det fører til at banehastigheten øker, sier Brekke.

Høyeste hastighet når den derfor når den er dypest i tyngdefeltet, altså nærmest solen.

Gasstråle på kometen 67P

En bildeserie som nettopp har kommet fra Rosetta viser et utbrudd av gass og støv på kometen 67P

Foto: ESA

Fått mer liv, men skal dø

Egentlig skulle oppdraget til Rosetta snart være over. Forskerne hadde penger til å følge den på ferden da den nærmet seg solen og litt til, men så ville kassen ha vært tom.

– Rosetta skal fortsette sin ferd rundt kometen mens den beveger seg vekk fra solen. Oppdraget er nå forlenget fram til september neste år for å få mer vitenskap ut av den, forteller Brekke.

Obit Alexander Claudia Alexander, Nagin Cox

Ingeniørene og forskerne i Darmstadt jublet når Rosetta kom fram til kometen, men nå skal de styre den til den sikre død.

Foto: Ric Francis / Ap

Det nye livet vil likevel ikke vare evig. Romkontrollen i den tyske byen Darmstadt har skumle planer.

– Planen er at sonden til slutt skal styres inn nærmere og nærmere 67P og til slutt styrte på overflaten. Da vil den ende sitt liv, og ferden vil være er over. Håpet er å få noen gode bilder av overflaten i de siste minuttene, sier Brekke.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt