NRK Meny
Normal

Romanias regjering går etter mistillitsvotum

Regjeringen i Romania er blitt felt i et mistillitsvotum, og den politiske ustabiliteten i landet øker.

Romanias statsminister Emil Boc

Romanias statsminister Emil Boc og hans regjering tvinges til å gå av.

Foto: Bogdan Cristel / Scanpix/Reuters

Landets lovgivende forsamling kom med mistillitsforslaget som ble vedtatt i de deputertes kammer (se faktaboks) med 258 mot 176 stemmer.

Politisk krise

Statsminister Emil Bocs sentrum-venstre koalisjon ble splittet forrige måned. Det førte landet ut i en politisk krise i en tid hvor det forsøker å slåss tilbake mot resesjon.

Opposisjonen anklaget Boc for å ha dannet en ulovlig interimregjering, kun bestående av medlemmer av det liberale demokratiske partiet (PDL), etter at sosialdemokratene trakk seg ut av koalisjonen 1. oktober i protest mot at en av deres ministre måtte trekke seg.

Redningspakke

Boc anklager på sin side opposisjonen for å ønske å blokkere en pensjonsreform som er en del av en redningspakke for økonomien sponset av det internasjonale pengefondet, IMF.

IMF satte tidligere i år i verk en redningspakke til en verdi av 20 milliarder euro for å hjelpe Romania ut av en alvorlig finanskrise.

For to og et halvt år siden ble landet tatt opp som EU-medlem, etter først å ha fått avslag to ganger.

Regjeringen fortsetter likevel som et forretningsministerium til en ny regjering blir godkjent. Det kan ikke skje før etter presidentvalget 22. november.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt