Romania: Lederen av regjeringspartiet i fengsel

Onsdag begynte Liviu Dragnea soningen av en dom på tre og et halvt års fengsel for maktmisbruk. Han er både parlamentspresident og leder av det sosialdemokratiske regjeringspartiet i Romania.

Liviu Dragnea må sone tre og et halvt år i fengsel

Liviu Dragnea må sone tre og et halvt år i fengsel og her blir det feiret av hans motstandere.

Foto: Vadim Ghirda / AP

Etter at Høyesterett opprettholdt en dom mot Dragnea, strømmet tusenvis av mennesker ut i gatene i Bucuresti på tirsdag for å feire at den mektige politikeren må sone sin dom. På ett av byens torg bar folk på en stor pappfigur med bilde av Dragnea i fangedrakt.

Han ble dømt for å ha opprettet en rekke fiktive stillinger i et statlig ungdomskontor i sitt hjemfylke mellom 2006 og 2013. Statens lønnsutbetalinger viste seg å gå rett i partikassa.

Dragnea selv har hele tiden nektet seg skyldig og mener han blir utsatt for en heksejakt.

Demonstranter som er mot regjeringspartiet samlet til protest før EU-valget.

Demonstranter som er mot regjeringspartiet var samlet til protest før EU-valget.

Foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Flere tap for regjeringspartiet

Det sosialdemokratiske regjeringspartiet, PSD, har gått på flere tap i det siste. Søndag ga velgerne partiet 23 prosent av stemmene i EU-valget, som er en halvering i forhold til forrige valg i 2014.

Romania European Elections Klaus Iohannis

Romanias president, Klaus Iohannis, krevde folkeavstemning om regjeringens nye korrupsjonslover

Foto: Vadim Ghirda / AP

Samtidig led regjeringen et sviende tap i folkeavstemning om regjeringens korrupsjonslover, som ville gitt amnesti til dømte politikere. Hele 80 prosent av folket stemte imot den på søndag.

Det var landets president, Klaus Iohannis, som hadde krevd en folkeavstemning om de nye korrupsjonslovene som nå blir stoppet. Regjeringen hadde fått vedtatt lovendringene i parlamentet, der PSD har flertall.

Krangel med EU

EU-kommisjonen har også vært bekymret for forslagene til nye korrupsjonslover som de mener var spesiallaget for å redde Dragnea unna fengsel.

Kommisjonen har krevd at regjeringen i Romania trekker tilbake forslagene, ellers ville EU innlede en Artikkel 7 prosedyre. Det er den såkalte «atomknappen» i EU-samarbeidet og signaliserer starten på en straffeprosedyre som i siste instans kan bety at landet fratas stemmeretten i EU.

Laura Codruta Kovesi

Tidligere korrupsjonsjeger i Romania, Laura Codruta Kovesi, avgir stemme i EU-valget og folkeavstemningen.

Foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Striden mellom Romanias regjering og EU omfatter også Laura Codruta Kövesi, som var korrupsjonsjeger i hjemlandet i fem år. Nå er hun favoritt til å lede EUs nye påtalemyndighet som skal etterforske misbruk av EU-midler. Men regjeringen i Bucuresti vil stoppe henne.

Les mer: Korrupsjonsjeger får munnkurv og reiseforbud

Dragnea har ikke kunnet sitte i regjeringen på grunn av en tidligere dom for valgmanipulasjon. Men han har arbeidet kulissene for å kontrollere regjeringen og legge forholdene til rette for sin tilbakekomst.

SISTE NYTT

Siste nytt

Simone Biles: – Vi ble sviktet av systemet

Simone Biles og tre turnkollegaer fortalte Senatet om overgrepene de ble utsatt for av landslagslegen, Larry Nasser. FBI beskyldes for løgn og ansvarsfraskrivelse.