NRK Meny
Normal

Rodrigo Duterte - Filippinenes Donald Trump

Rodrigo Duterte, mannen som mest sannsynlig blir Filippinenes nye president, vil gi sikkerhetsstyrkene frie tøyler til å drepe titusener av kriminelle i landet. Det kan få konsekvenser for det norske gisselet Kjartan Sekkingstad.

Rodrigo Duterte kysser det filippinske flagget

Rodrigo Duterte leder på meningsmålingene og kan bli Filippinenes neste president.

Foto: ROMEO RANOCO / Reuters

Den kontroversielle presidentkandidaten leder på de siste meningsmålingene, og ligger an til å vinne dagens valg.

Filippinenes Donald Trump

Og han blåser av kritikken mot hans selvskryt, grove ordbruk og løfter om å drepe alle kriminelle i landet.

– Duterte spiller åpenbart på populistiske strenger når han skal avskaffe fattigdom og kriminalitet, sier Richard Skretteberg i Flyktninghjelpen.

Han kjenner Filippinene godt.

– Slike uttalelser har en tendens til å polarisere samfunnet, men volden forsvinner ikke, og man løser ikke de underliggende problemene.

71-åringen, som i nesten 20 år har vært ordfører i Davao sør i landet, sier at løsningen på mange av landets problemer er å bli kvitt kriminaliteten. Han lover derfor å få slutt på all kriminalitet i løpet av seks måneder ved å gi sikkerhetsstyrkene frie tøyler til å drepe titusener av kriminelle.

Dette er ikke nye takter for mannen mange kaller Filippinenes Donald Trump. I Davao beskyldes han for å stå bak dødsskvadroner som har tatt livet av over 1.000 kriminelle.

Vil drepe gisseltagere

Kjartan Sekkingstad

Kjartan Sekkingstad har vært kidnappet av Abu Sayyaf siden september.

Foto: Privat

Han har også lovet å få satt en stopper for terrororganisasjonen Abu Sayyaf, som holder nordmannen Kjartan Sekkingstad fanget litt lenger sør i landet.

– Abu Sayyaf må tilintetgjøres, sa han på en pressekonferanse like etter at det kanadiske gisselet John Ridsel ble drept.

– De 400 terroristene skal ikke slippe unna, de skal drepes, fortalte han pressen ifølge det filippinske nettstedet Inquirer.

Og dette kan få konsekvenser for Sekkingstad. For i utgangspunktet vil en militæraksjon medføre en fare for de involverte gislene.

– Men noen av de mest ekstreme uttalelsene hans er nok mer et valgkamputspill, men en økt bruk av militære midler kan man nok se, sier Skretteberg.

Også sittende president Benigno Aquino har tatt til orde for å knuse terrororganisasjonene, men han tar sterkt avstand fra Duterte sine drastiske metoder.

Både hæren og politiet er allerede satt inn mot den væpnede islamistgruppa, og Aquino forsikret i forrige uke at alle nødvendige ressurser vil bli brukt.

– Hovedmålet vårt er å få løslatt gislene og sørge for sivilbefolkningens sikkerhet, sa presidenten forrige onsdag.

Duterte leder med 33 prosent av stemmene, mens hans hovedmotstander, Grace Poe, ligger an til å få 22 prosent av stemmene. Aquino og regjeringens kandidat, Mar Roxas, har 20 prosents oppslutning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt