Hopp til innhold

Ritz stenger de berømte dørene

Motedronningen Coco Chanel og forfatteren Ernst Hemingway bodde fast i årevis. Det samme gjorde nazi-offiseren Herman Göring, da det legendariske luksushotellet ble omgjort til tilholdssted for tyske Luftwaffe. Nå skal Ritz i Paris pusses opp.

Ritz hotel i Paris

Ritz har i årtier vært regnet som Paris mest luksuriøse hotell. Nå har det tapt for nykommere i byen og skal forsøke å bedre på 'looken'.

Foto: ERIC PIERMONT / Afp

Det berømte hotellet stengte dørene i går 1. august, og de åpnes ikke igjen før høsten 2014.

Den historiske bygningen ved Place Vendôme skal gjennom en omfattende renovering.

De siste nettene var fullbooket for lang tid siden og den berømte restauranten L'Espadon hadde en spesialkomponert farvel- og gjensyns-meny bestående av gåselever, hummer og peach melba, signaturdesserten som ble skapt av den franske kokken Auguste Escoffier, mannen bak Ritz sammen med sveitseren César Ritz.

Hotellet som ble åpnet i 1898 var da verdens mest moderne hotell. Hvert av de 160 rommene hadde eget bad, egen telefon og elektrisk lys.

Berømtheter på rad og rekke

Escoffier og Ritz klarte raskt å bygge opp et hotell med luksusry, med et klientell bestående av filmstjerner, forfattere, politikere og kongelige.

Ernest Hemingway med kone i 1961

Ernest Hemingway elsket Paris og kom dit første gang på begynnelsen av 1920-tallet. Hemingway tilhørte kretsen av kunstnere i Paris som ble kalt Den tapte generasjon.

Foto: SCANPIX / SCANPIX
Coco Chanel

Coco Chanel hadde Ritz som sitt hjem i flere år.

Foto: - / Afp

Den amerikanske forfatteren Ernst Hemingway, som bodde på hotellet i lange perioder, er beæret med en egen bar, Bar Hemingway hvor 25 fotografier tatt av mannen selv dekker veggene og deler av handlingen i en av hans mest berømte romaner Og solen går sin gang tar utgangspunkt i hotellet.

Baren og hotellet liker å skryte på seg at det var her den berømte drinken Bloody Mary ble skapt for Hemingway, men det samme hevder også Harry's New York Bar, et annet av Hemingways favorittsteder i Paris.

Suiten som Coco Chanel i årevis bodde fast i, og som fortsatt er influert av hennes personlige stil, sies fortsatt å være en av hotellets mest ettertraktede.

Hotellet var også Charlie Chaplins favorittsted, og selv britiske Elton John har fått en suite kalt opp etter seg, som takk for trofaste og hyppige opphold.

Den største suiten, Suite Impériale, er klassifisert av franske myndigheter som et nasjonalt minnesmerke.

Diana på Ritz hotel i Paris

Prinsesse Diana på vei ut av Ritz hotel i Paris 30. august 1997.

Foto: AP

Det var også denne Herman Göring foretrakk, da han var på besøk i Paris. Det var Göring som bestemte at hotellet skulle brukes som det franske hovedkvarteret for det tyske flyvåpenet, Luftwaffe.

En av sengene i suiten sies å være en nøyaktig kopi av Marie Antoinettes utgave fra Versailles, det vil si gedigen og dekorert med metervis av stoff.

Det var også i den berømte suiten avdøde prinsesse Diana og hennes kjæreste Dodi Al-Fayed inntok en bedre middag før den fatale bilulykken i august 1997. Overvåkingsbildene fra hotellet ble sentrale i rettshøringene etter ulykken.

Suite Impériale, Ritz Hotel i Paris

Den berømte Suite Impériale er en av få hotellsuiter som regnes som et nasjonalt minnesmerke. Hotelledelsen lover da heller ingen revolusjon med oppussingen som nå skal starte.

Foto: Med tillatelse av Fabrice RAMBERT under lisensen Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Milliard-oppussing

Det er for øvrig Dodi Al-Fayeds far, Mohamed, som kjøpte hotellet av Ritz-familiens siste arving i 1979.

Det var også siste gang det ble skikkelig pusset opp, og selv hotellets største fans sier til fransk media at det er modent for en «ansiktsløftning».

Mohamed al-Fayed

Egypteren Mohamed al-Fayed kjøpte Ritz Hotel i 1979.

Foto: STEPHEN HIRD / REUTERS

I 2010 fikk «den gamle damen», som hotellet kalles, sterk konkurranse fra de asiatiske luksushotellkjedene Shangri-La og Mandarin Oriental som etablerte hvert sitt hotell i byen.

Og det var mer enn et forsmedelig prestisjenederlag da Ritz ikke nådde opp til klassifiseringen «ypperste luksus» ved siste hotellvurdering.

Oppussingen skal koste rundt 1 milliard norske kroner og altså vare i to år.

Det skal suppleres med en ny restaurant, som skal på renomméjakt.

Men selv om all verdens ny teknologi skal inn, vil stilen forbli klassisk og fargene de samme; mandelgrønn, rosa, gul og dus himmelblå, beroliger hotelledelsen sine faste gjester.

SISTE NYTT

Siste nytt