Hopp til innhold

Risikerer dødsstraff fordi de forsket på geparder

Åtte naturvernere er fengslet for spionasje etter å ha forsket på utrydningstruede dyr i Iran. Fire av dem kan bli dømt til døden.

Naturvernere risikerer dødsstraff i Iran

Åtte naturvernere i Persian Wildlife Heritage Foundation sitter fengslet i Iran. Flere av dem risikerer dødsstraff. Fra v. Taher Ghadirian, Houman Jowkar, Sepideh Kashani, Abdolreza Kouhpayeh, Morad Tahbaz, Niloufar Bayani, Sam Radjabi og Amirhossein Khaleghi.

Foto: Privat

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Iranske myndigheter mener Kavous Seyed Emami brukte utrydningstruede geparder som påskudd for å spionere på militæret.

Nå er den prominente iransk-kanadiske professoren ved Imam Sadegh Universitet i Teheran død.

Han og sju andre naturvernere i Persian Wildlife Heritage Foundation, en ideell organisasjon som har lisens fra det iranske miljødepartementet til å gjennomføre forskningen sin, brukte kameraer til å spore og forske på truet dyreliv i Iran.

Over ett år senere sitter de sju naturvernerne pluss en til som ble arrestert i mars i fjor fortsatt i fengsel, uten tilgang til egen advokat. Flere av dem risikerer dødsstraff.

Beskyldt for spionasje

Iranske myndigheter mener professoren var en CIA-Mossad-agent, og at han tok sitt eget liv mens han satt fengslet.

Familien hans meldte i februar i fjor at Seyed Emami hadde dødd under mistenkelige omstendigheter mens han var i fengsel. Både de og kanadiske myndigheter krever svar fra Iran om hva som egentlig skjedde.

Kavous Seyed Emami

Iran påstår naturverner og professor Kavous Seyed Emami tok sitt eget liv i fengsel. Han ble arrestert i fjor, beskyldt for spionasje etter at han hadde forsket på utrydningstruet dyreliv i Iran.

Foto: Handout / AFP

Familien fikk utlevert kroppen hans med betingelse om at han ble gravlagt umiddelbart og uten uavhengig obduksjon.

Fire av naturvernerne som sitter fengslet er anklaget for korrupsjon. Straffen for dette er døden. Resten risikerer opptil 11 års fengsel.

Én av naturvernerne er også anklaget for å ha samarbeidet med fiendtlige stater «med den hensikt å begå forbrytelser mot den nasjonale sikkerheten», skriver Amnesty i sin kampanje for å få løslatt naturvernerne.

Torturert til tilståelse

Amnesty rapporterer at flere av de anklagede viser tydelige tegn på å ha blitt utsatt for tortur, deriblant brukne tenner og blåmerker på kroppen.

Niloufar Bayani

Niloufar Bayani er en av åtte naturvernere som er beskyldt for spionasje etter at hun brukte kameraer for å spore utrydningstruede dyr.

Foto: Privat

De anklagede skal ha trukket tilbake tilståelser som ble til under tortur.

Niloufar Bayani fortalte til retten at hun tilsto etter vedvarende fysisk og psykisk tortur. Hun fortalte at hun ble truet med vold; å bli injisert med hallusinogene stoffer, få fingerneglene dratt ut og at foreldrene hennes skulle bli arrestert.

Sjefen for Irans miljømyndigheter, Issa Kalantari, er blant dem som mener det ikke finnes beviser mot naturvernerne og at de bør løslates.

Mener naturvern egentlig er vestlig etterretning

Blant dyrene som Persian Wildlife Heritage Foundation forsket på var den asiatiske geparden, som med kun 50 igjen av er farlig nær utryddelse.

Asiatisk gepard

Det er mindre enn 50 dyr igjen av den asiatiske geparden. Naturvernere i Iran jobber for å redde det utrydningstruede dyret.

Foto: Vahid Salemi / AP

I den regimevennlige og konservative avisa Kayhan sår redaktøren tvil om motivasjonen for forskningen på geparden:

«Hvorfor er geparder blitt så viktig? Hvorfor kommer så mange utlendinger til Iran for dette? Hva er den virkelige identiteten til alle de amerikanske og europeiske ekspertene som kommer hit? Og hvorfor er de så ivrige på å saumfare ørkenen dag og natt?»

Ifølge militærrådgiver i Iran, Hassan Firouzabadi bruker fremmed etterretning naturvern og turisme som dekke for spionasje. Ifølge France24 har han hevdet at Irans atomprogram ble overvåket av firfisler som tiltrekker seg radioaktiv stråling.

Klimakrisen påvirker allerede Midtøsten og tørke og vannmangel har ført til en bølge av protester over hele landet mot presteskapets innflytelse på Irans politikk.

I februar ble visesjefen for Irans miljømyndigheter, Kaveh Madani, arrestert for en kort periode etter at han forsøkte å hjelpe til med landets vannmangel. Etter at myndighetene truet med å arrestere ham på nytt, har Madani reist utenlands og blitt der.

SISTE NYTT

Siste nytt