Hopp til innhold

Riksrettstiltalen mot Trump er vedtatt

Med støtte fra 10 republikanske kongressmedlemmer har Representantenes hus vedtatt riksrettstiltalen mot president Donald Trump. Det er første gang en amerikansk president blir tiltalt to ganger.

Demonstranter utenfor Kongressen

Demonstranter utenfor Kongressen i Washington, D.C. onsdag kveld.

Foto: Lars Os / NRK

Tiltalen sendes nå videre til Senatet. Men de møtes ikke før 19. januar. Det gjorde Senatets flertallsleder, Mitch McConnell klart onsdag kveld.

Han sier nei til å kalle inn Senatet før dette. 19. januar er dagen før Joe Biden tas i ed som president.

Dermed er det ingen mulighet til å få avsluttet denne riksrettssaken før Trump er gått av som president. Det kreves to tredjedels flertall i Senatet for å få en fellende dom.

Påtroppende president Joe Biden sier at han håper Senatet kan behandle både en riksrettssak og «andre viktige saker».

Biden tar ikke stilling til om Senatet bør dømme Donald Trump i henhold til riksrettstiltalen som ble stemt gjennom i Representantens hus. Men han klandrer like fullt Trump for det «væpnede opprøret» utført av hans tilhengere.

Lederen for Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, viser fram resolusjonen i en seremoni før riksrettstiltalen sendes videre til Senatet.

Lederen for Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, viser fram resolusjonen i en seremoni før riksrettstiltalen sendes videre til Senatet.

Foto: Alex Brandon / AP

Pelosi: – Ingen står over loven

232 kongressrepresentanter stemte for riksrettstiltalen, 197 stemte mot.

– Tiltalen er vedtatt, erklærte speaker Nancy Pelosi (D).

– I dag demonstrerte huset at ingen er over loven, ikke engang USAs president, sa speaker Pelosi da hun signerte resolusjonen.

Pelosi klubber for vellykket avstemming, sett med demokratenes øyne.

Ti republikanere støttet tiltalen. Det er ikke så mange at det vil legge noe tungt press på republikanerne i Senatet når saken skal behandles der.

Onsdag kveld ble det kjent at den republikanske lederen der, Mitch McConnell ikke har bestemt seg for hva han vil stemme i en riksrettssak mot Donald Trump. I et brev til sine republikanske kolleger skriver han at han ikke utelukker at han vil stemme for å kjenne Trump skyldig.

Trump nevner ikke riksrett i ny video

Kort tid etter at Representantenes hus vedtok å stille Trump for riksrett, la Det hvite hus ut en fem minutter lang video med Trump der han tar avstand fra vold. Han nevner ikke riksrettstiltalen.

Kort tid etter at Representantenes hus vedtok å stille president Donald Trump for riksrett, la Det hvite hus ut en video med Trump der han tar avstand fra vold. Riksrettstiltalen nevnes ikke med et ord.

– Jeg vil være veldig tydelig. Jeg fordømmer volden vi så forrige uke. Vold og vandalisme har ingen plass i vårt land og vår bevegelse, sier Trump.

Presidenten sier han ble sjokkert og veldig lei seg over det som skjedde og at ingen av hans «ekte tilhengere» ville «noensinne kunne støtte politisk vold».

Laster Twitter-innhold

Republikanernes minoritetsleder: – Trump har ansvaret

Republikanernes minoritetsleder i Representantenes hus, Kevin McCarthy har lenge vært en av støttespillerne for Trump i Kongressen. Han oppfordret sine republikanske kolleger til ikke å støtte riksrettstiltalen.

Men samtidig sa han at «Trump har ansvaret» for angrepet på Kongressen sist onsdag.

– Han burde umiddelbart ha tatt avstanden fra mobben da han så hva som foregikk, sa McCarthy.

Kevin McCarthy

Minoritetsleder Kevin McCarthy (R) stilte sine republikanske partifeller fritt til å stemme som de selv ville når det gjelder riksrettstiltalen mot Trump.

Foto: Win Mcnamee / AFP / NTB

Han kalte angrepet «udemokratisk, uamerikansk og kriminelt». Likevel gikk han mot riksrett.

– En stemme for riksrett vil splitte denne nasjonen enda mer. En stemme for riksrett vil blåse liv i flammene fra den partipolitiske splittelsen, sa McCarthy.

Han mener også at det er for lite tid igjen til å gjennomføre en riksrettsprosess.

Han, og mange av hans partifeller, argumenterte for at en riksrettssak nå bare vil forlenge splittelsen av nasjonen.

– Presidenten er en fare for nasjonen

Speaker i Representantenes hus, Nancy Pelosi (D), er grunnleggende uenig.

I sitt åpningsinnlegg sa Pelosi at «presidenten utgjør en fare for friheten, selvstyret og for rettsstaten».

– Han må gå. Han er en klar og vedvarende fare mot den nasjonen vi alle elsker, sa hun.

Trump Impeachement

Speaker Nancy Pelosi (D) var skeptisk til å starte den første riksrettsprosessen mot Donald Trump. Denne gangen var hun ikke i tvil om at det var nødvendig når visepresident Mike Pence ikke ville avsette Trump ved å bruke det 25. grunnlovstillegget og erklære presidenten som uegnet til å styre landet.

Foto: Alex Brandon / AP

Republikansk støtte til riksrett

Allerede før debatt i Representantenes hus var det klart at minst fem republikanere ville støtte riksrett.

Disse er Liz Cheney, Adam Kinzinger, John Katko, Fred Upton og Jamey Herrera Beutler.

Under debatten ble det dessuten klart at Dan Newhouse fra delstaten Washington ville støtte tiltale mot presidenten.

– Sist uke forelå det en trussel rett utenfor Kongressen, og han gjorde ingenting for å stoppe dem, sa Newhouse.

Han tok også selvkritikk.

– Andre, inkludert meg selv, er ansvarlige for ikke å ha sagt klart ifra tidligere. Før presidenten feilinformerte og oppildnet en voldelig mobb som rev ned det amerikanske flagget og brutalt julte opp kongressens politi.

Argumentene mot riksrett

Motstanderne av riksrett argumenterte langs ulike linjer. Enkelte svorne Trump-tilhengere mener at initiativet er utslag av hevnlyst.

– Men tørsten etter å ødelegge Trump vil ikke bli slukket, selv om dere lykkes i å dømme Trump. For i stedet for å stanse Trump-toget, vil bevegelsen hans vokse seg sterkere, for dere vil ha gjort ham til en martyr. Sa Andy Biggs (R) fra Arizona.

House Election 2020

Leder for den konservative, republikanske Freedom Caucus i Kongressen, Adam Biggs var en av de klareste stemmene mot riksrett under debatten i dag. Her fra et møte med pressen utenfor Kongressen 3. desember i fjor.

Foto: Jacquelyn Martin / AP

Andre kritiserte Trump, men mener det er viktigere å samle landet nå.

– Dette bidrar ikke til å forene landet. Dette er ikke veien for å hjelpe nasjonen til å håndtere de tragiske hendelsene sist uke, hendelser vi alle fordømmer, sa Jim Jordan (R) fra Ohio.

– Det handler ikke lenger om riksrett. Det handler om å sette en strek over presidenten og alle som er uenige med dem. Ayatollaen kan tvitre, det kan ikke presidenten, sa Jordan.

Handler ikke bare om 6. januar

Men dette handler ikke bare om stormingen av Kongressen 6. januar.

Samme kveld som stormingen hadde foregått stemte 147 republikanere mot Bidens seier i en eller flere delstater.

Dette er folkevalgte som enten tror på Trumps løgn om at «valget ble stjålet», eller de frykter reaksjonene fra egne velgere ved mellomvalget i 2022 hvis de går imot Trump nå.

SISTE NYTT

Siste nytt