Hopp til innhold

Nyrike russere kan ende opp med å «spise støv»

Krisen på Kypros har vekket til live en advarsel president Vladimir Putin i 2002 ga til rike russere som har skodd seg på illegal kapitalutførsel.

Vladimir Putin

Når bankene på Kypros åpner til uken blir det avgjort om Vladimir Putin er «synsk».

Foto: YURI KADOBNOV / Afp

Hans-Wilhelm Steinfeld, Analyse

Allerede før 1. verdenskrig hadde fremtredende og rike russere hemmelige bankbokser for verdisaker i utlandet.

Mot midten av 1990-tallet måtte bankene på Kypros en periode slutte å ta i mot amerikanske dollar i russiske riksfolks eie fordi bankene ikke klarte å investere dem.

Tsarens statsminister frem til 1906, Grev Witte, var blant dem. I forordet til den avdøde grevens memoarer i 1915 skrev hans enke, at ekteparet hadde en villa i Biarritz i Frankrike.

Da tsarens agenter undersøkte villaen på jakt etter den avdøde statsministerens memoarer det året, fant de ikke det håndskrevne manuskriptet. For det hadde enken gjemt i deres bankboks i Bayonne.

I sovjettiden var det færre slike bankbokser. Men likevel ble det stjålet penger over en lav sko.

Krevde eksporttallene oppgitt

Leder Leonid Gurjevitsj for utenrikshandelskommisjonen i den russiske delrepublikken av Sovjetunionen fortalte meg følgende historie da han var gjest på min hytte like før statskuppet mot president Mikhail Gorbatsjov i august 1991:

I april 1991 krevde Gurjevitsj at det sanne tall for verdien av eksporten til vest for 1990 lagt på bordet. Dette gjaldt bare den sovjetiske, russiske sovjetrepublikken, én av i alt 15.

Tallet var på 100 milliarder amerikanske dollar. Og året etter var det ikke spor av pengene i Moskva.

Hans Wilhelm Steinfeld (t.v.) og Leonid Gurjevitsj (t.h.)

Leonid Gurjevitsj (t.h.) som gjest hos Steinfeld i Åsgaardstrand Sjømannsklubb 14. Juni 1991.

Foto: Hans-Wilhelm Steinfeld/Privat

Straks sovjetstaten ble oppløst nyttårsaften 1991 begynte illegal utførsel av kapital fra det postkommunistiske Russland.

Førte ut titalls milliarder

Nordmannen Hans-Jochen Horn bygget i løpet av et års tid opp «Arthur Andersen International» til rundt 500 ansatte russiske økonomer og advokater på et år. Firmaet syslet med rådgiving, finanser og revisjon.

Gurjevitsj fortalte at de nyrike russerne illegalt utførte mellom 10 og 20 milliarder amerikanske dollar til vesten årlig.

På midten av 1990-tallet måtte bankene på Kypros en periode slutte å ta i mot russiske dollarinnskudd, fordi bankene ikke hadde kapasitet til å plassere de ufattelige summene.

«Kronåret» for illegal kapitalutførsel ble 1998, med 138 milliarder dollar.

17. August 1998 brøt det russiske banksystemet sammen, og dagen etter var den amerikanske dollaren blitt 5 ganger dyrere i forhold til rubelen.

Spekulerte i russiske obligasjoner

De nyrike russerne som holdt sine formuer i dollar femdoblet sin kjøpekraft hjemme gjennom spekulasjon mot russiske statsobligasjoner.

Ved dette grepet økte de meget raskt sin oppkjøpsevne av fast eiendom i det russiske innenriksmarkedet.

Daværende riksadvokat Jurij Skuratov gikk inn i de russiske bankenes databaser. Der fant den godt bevoktede riksadvokaten angivelig navn på også rike, kjente folk fra president Boris Jeltsins nærmeste krets, som hadde skodd seg på «køpenickiaden».

Livvaktene til riksadvokaten var fra KGBs etterfølger FSB.

Til tross for deres bevoktning, klarte en fotograf å få filmet den brysomme Riksadvokat Jurij Skuratov under samleie med tre unge kvinner av den lette garde. Da fikk han sparken.

FSB-direktøren i 1998 het Vladimir Putin ...

Ulovlig kapitalflukt under Vladimir Putin 2000–2013

Under Vladimir Putins to første presidentperioder ble de styrtrike i Russland årlig innrømmet skatte-moratorium på fast eiendom hjemme når de bygget sine palass av noen boliger i Russland.

I fjor ble en russer observert i California mens han kjøpte en eiendom til 37 millioner dollar og betalte med en koffert fylt med kontanter, meldte russisk fjernsyn.

I februar i år rapporterte Russlands skatteetat at rike russere i 2012 illegalt førte 467 milliarder rubler, tilsvarende 21 milliarder dollar, ut av landet.

Samtidig ble det gjort kjent at nyrike russere opprettet firmaer som bare varte ett døgn, slik at de fikk pengene sine plassert i skatteparadiser som Kypros. Motivet var enten hvitvasking eller skatteunndragelser.

For et år siden fikk daværende president Dmitrij Medvedev gjennom en lov for ny selvangivelse for offentlig ansatte.

Kjernen var at rike embetsmenn måtte oppgi fasteiendom, dyre biler, yachter, private jetfly og helikoptre ervervet gjennom det siste året i eget, ektefellens eller sågar mindreårige barns navn.

Ineffektiv stat

Dersom ervervelsen var verd mer enn tre ganger offentlig oppgitt inntekt, kunne vedkommende risikere konfiskering til fordel for staten mens strafferettslig etterforskning kunne åpnes mot vedkommende.

«Det grunnleggende problem er lav effektivitet i statsapparatet!» sa president Vladimir Putin i sin tale om statens tilstand 12. desember 2012.

Det kan være årsaken til at nokså få styrtrike russere er meldt tatt for korrupsjon, hvitvasking av kapital og illegal utførsel.

Under møtet for finansministerne i G 20-landene her i Moskva etter nyttår 2013 gikk Russland inn for strengere regulering av valutastrømmene internasjonalt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Barroso og Medvedev

EU-kommisjonens José Manuel Barroso og statsminister Dmitrij Medvedev 21. Mars.

Foto: NRK

Rasende på EU

Likevel reagerte både nåværende president Vladimir Putin og statsminister Dmitrij Medvedev meget negativt da verden mandag 18. mars fikk vite om forslaget til redningspakke mellom EU og Kypros.

Totalt har store russiske firma, slik som Lukoil og andre, samt private investorer plassert 63 milliarder euro på Kypros.

Bankinnskuddene på Kypros som tilhører russiske innskytere er på 27 milliarder euro.

Lovforslaget, som parlamentet på Kypros i første omgang forkastet, truet med å innføre 10 prosent skatt på større bankkonti over 100 000 euro, noe som betød at russiske bankkunder risikerte å tape 2 milliarder euro.

«Konfiskering»

Statsminister Dmitrij Medvedev kalte det forkastede opplegget konfiskering av andres penger, mens president Putin sa at redningspakken var uprofesjonell og farlig.

I bunn lå et russisk politisk raseri over at EU ikke informerte Russland på forhånd før forslaget til redningspakke for Kypros ble gjort kjent.

EU-kommisjonens formann José Manuel Barroso ba om unnskyldning til statsminister Medvedev torsdag 21. mars ved å si at Eurogruppen og Kypros først klokken fire om morgenen lørdag 16. Mars oppnådde et kompromiss, mens ingen regjeringer i EU heller ikke kunne informeres da.

– Det er ikke alltid det fins politisk vilje til å bruke mekanismene for tidlig varsel av slikt, sa Javier Solana til NRK samme dag.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

NRK intervjuer Javier Solana.

NRK intervjuer Javier Solana

Foto: NRK

På en konferanse mellom Russland og EU på Lotte hotell i Moskva, sa Tysklands forsvarsminister Volker Ruehe til NRK:

– Det er ikke rimelig å vente at tyske og skandinaviske skattebetalere skal betale for banksystemets fallitt på Kypros, der innskyterne fikk 10 prosent rente for pengene sine mens bankkunder hos oss får 1 prosent!

Én tredel av bankinnskuddene i Kypros-bankene er russiskeid, og derfor er den politiske kritikken fra Russland paradoksal når det gjelder den opprinnelige ideen om at bankkundene må bidra til å redde banksystemet på Kypros.

For dette er mye illegalt utført kapital fra Russland.

«Advarte» de rike

Men, på Kypros er sektoren av investeringsselskap mer omfangsrik enn banksektoren. Og i denne sektoren har russerne plassert to ganger mer enn på bankbok.

19. juni 2002 advarte dagens og datidens president Vladimir Putin de nyrike slik:

– Det kan antas at det kommer skjerpete regler for penger plassert i skatteparadisene. Skjer det, risikerer dere å ete støv samtidig som dere må løpe verdens rettssaler rundt for å få frigitt frosset kapital!

Gjennom hele denne uken viste russisk fjernsyn denne uttalelsen i repetisjon.

Nå er bankene på Kypros stengt til mandag. Da kan det skje: at Putins synske advarsel blir virkelighet for mang en nyrik russer og «støvspisingen» blir til virkelighet.

Volker Rühe i Moskva 25. Mars.

Volker Rühe i Moskva 25. Mars.

Foto: NRK

SISTE NYTT

Siste nytt