Hopp til innhold

Rieber stanser import av fiskeolje

Fiskeoljeimportør GC Rieber stanser sine innkjøp av fiskeolje fra Marokko og det okkuperte Vest-Sahara.

Kart - rute Vest-Sahara til Kristiansund (tett)
Foto: Grafikk: / NRK

Etter at deres største kunde ikke lenger ville ha den omstridte oljen, velger importøren nå å avslutte videre innkjøp fra regionen, opplyser selskapet.

– Nå innstiller vi våre kjøp fra dette området, og vi prøver å få til en smidig overgang i forhold til bedriftene der nede vi har handlet med. Utover det har ikke vi noe mer der å gjøre, sier NHO-president og styreleder i GC Rieber Oils Paul-Chr. Rieber til NRK.

Handelen selskapet hans har stått bak har blitt kritisert for å støtte opp under den marokkanske okkupasjonen av Vest-Sahara. I mars avslørte et svensk dokumentarprogram hvordan en rekke norske tankskip fraktet oljen til Norge.

Tar ingen selvkritikk

Selskapet tar imidlertid ikke selvkritkk for handelen, men snur fordi kundene ber dem om det.

– De tar jo ingen selvkritikk, men sier de gjør det av hensyn til knudene, sier Truls Gulowsen i Greenpeace, som er sterkt kritisk til handel med det okkuperte landet.

– Vi er veldig fornøyd med at GC Rieber er tvunget til å stanse importen. Dette er en veldig viktig seier for innkjøpsetikk. Selv om GC Rieber ikke anerkjente at handelen var grovt uetisk, så gjorde kundene deres det, sier Sigrun Espe, nestleder i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Den desidert største kunden til GC Rieber har de siste årene vært fiskefôrprodusenten Ewos som lager fôr til laksenæringen i Norge. Ewos er en del av det delvisstatlige oppdrettsselskapet Cermaq. Nylig valgte selskapet å si nei til olje fra Vest-Sahara, noe som nå presser Rieber til å kutte ut alle innkjøp derfra.

– Nå har kundegrunnlaget vårt falt bort i det vår viktigste kunde på disse produktene ikke lenger vil kjøpe olje derfra. Det er naturlig at når markedet faller bort så slutter vi også å kjøpe inn, sier Paul-Chr. Rieber om beslutningen.

Ifølge Norwatch.no var 2008 toppåret av norsk import av fiskeolje. Da ble olje for en verdi av 136 millioner kroner importert.

Uten EWOS som kunde, er forretningsgrunnlaget ikke lenger tilstede for GC Rieber Oils å videreføre denne handelen.

GC Riebers pressemelding / GC Rieber

– Kan få store konsekvenser

På bakgrunn av den usikkerheten som ble skapt i mediene angående handel med Vest-Sahara ønsket GC Rieber Oils å foreta en ny og nøytral vurdering av situasjonen gjennom Det norske Veritas. Veritas` videre evaluering vil som følge av dette også innstilles, heter det videre i pressemeldingen.

Tankbåt med fiskeolje i Kristiansund

En tankbåt med fiskeolje i Kristiansund.

Foto: Roar Halten / NRK

– Det er veldig skuffende at Vertias' arbeid blir innstilt. Vi får dermed ikke den dokumentasjonen som kunne overbevist flere til ikke å handle med Vest-Sahara, sier Gulowsen, som tror saken kan få konsekvenser for oppdrettsnæringen.

– Dette vil bli kjent utenfor Norges grenser, og da kan de får store negative konsekvenser for lakseoppdrettsnæringen, sier han.

Flere har trukket seg

I fjor kjøpte Ewos 20.000 tonn fiskeolje fra regionen. Hver kilo laks som Cermaq lager under navnet Mainstream, inneholder «et halvt kilo fisk fra okkupert hav», har Naturvernforbundet regnet seg fram til. De skriver at 20.000 tonn fiskeolje tilsvarer olje fra 240.000 tonn prosessert fisk.

– Det er fisk fra et okkupert havområde, som i tillegg ikke er forvaltet i forhold til FNs retningslinjer. Ewos er et norsl statlig selskap og man kan ikke ha norske selskap som opererer i strid med både norsk utenrikspolitikk og internasjonale regler, sier Fiskeriansvarlig Gunnar Album i Naturvernforbundet til NRK, som er fornøyd med at selskapet endelig har droppet avtalen.

Beslutningen fra Ewos kommer tre uker etter at den nordiske helsekostkjeden Life stanser innkjøp av fiskeolje basert på råvarer fra Vest-Sahara.

Tidligere er det også kjent at Cognis, som eier omega-3 produsenten Napro Pharma, om å stopper all kjøp av fiskeolje fra Rieber, og satt igang en omfattende granskning.

Glemt konflikt

Vest-Sahara og farvannet utenfor er okkupert. Området er rikt på fosfater. Det finnes mye fisk i havet, og under havbunnen kan det også finnes olje.

Fisken kunne dekket behovet for protein hos en sulten befolkning. I dag oppgir FNs matorganisasjon, FAO, at 250 millioner mennesker i Afrika lider av underernæring.

Flyktningleir i Vest-Sahara

Flyktningene i Vest-Sahara lever i store teltleire.

Foto: Louafi Larbi / Scanpix/Reuters

Den 33 år gamle konflikten i Vest-Sahara er sjelden i mediene, til tross for at 150 000 flyktninger bor i leire under vanskelige forhold.

Da kolonimakten Spania trakk seg ut av Vest-Sahara i 1975, invaderte to naboland, Marokko og Mauretania, øyeblikkelig området. Mauretania trakk seg senere ut.

Vest-Sahara, som ligger i Vest-Afrika, har en lang atlanterhavskyst, og består for det meste av ørken.

SISTE NYTT

Siste nytt