Hopp til innhold

Reuters: President Omar al-Bashir går av

Den sudanske presidenten skal ha blitt tvunget av hæren til å gå av, melder nyhetsbyrået AP.

Tusenvis av demonstranter har de siste månedene bedt om presidentens avgang. Nå har ønske gått i oppfyllelse.

Foto: - / AFP

Ifølge AP som har snakket med to sudanske tjenestemenn, så er det de militære som har tvunget presidenten til å gå av.

Produksjon- og økonomiminister i Nord-Dafur skal ha bekreftet at det «er igangsatt samtaler om å forme et militært styringsråd som skal ta over makten etter at presidenten gikk av», skriver nyhetsbyrået AFP.

– Hæren i Sudan vil komme med en viktig kunngjøring snart. Vent på det, sa en nyhetsanker i Sudan tidlig torsdag morgen uten å komme med detaljer, skriver AFP.

Flere nyhetsbyråer melder også om vitner som forteller at de militære har gått til angrep på kontorer til medlemmer av presidentens parti. Presidenten skal ha blitt satt i husarrest, ifølge CNN.

Militære i Sudan

Det ryktes om statskupp og øyenvitner skal ha sett flere militære kjøretøyer ankomme hærens hovedkvarter torsdag morgen.

Foto: AP

75-åringen har tidligere gitt uttrykk for at han ønsker å bli sittende som president minst frem til valget i april neste år. Nå har derimot pipen ha fått en annen lyd.

Tusenvis av demonstranter er samlet utenfor hærens hovedkvarter i hovedstaden Khartoum, med krav om presidentens avgang. Ifølge nyhetsbyrået har ønsket deres nå gått i oppfyllelse.

– Regimet har falt, roper innbyggerne mens de danser i gatene, skriver Reuters.

Samtidig sier en av protestens lederne at de ikke kommer til å akseptere et militært styringsorgan.

Øyenvitner opplyser til nyhetsbyrået AFP at flere militære kjøretøyer med soldater ankom hærens hovedkvarter i de tidlige morgentimene. Det samme hovedkvarteret er president Bashirs residens, og forsvarsdepartementet holder også til i bygningen. En militærkilde opplyser til DPA at pansrede kjøretøy har omringet stedet.

FILE PHOTO: Sudan's President Omar al-Bashir delivers a speech at the Presidential Palace in Khartoum

President Omar al-Bashir har styrt landet med jernhånd siden han kuppet makten i 1989.

Foto: Mohamed Nureldin Abdallah / Reuters

Omkring 50 drept

Høye matpriser og stor inflasjon har skapt stor uro i den afrikanske stormakten Sudan de siste. Tusenvis har siden desember i fjor tatt til gatene for å demonstrere mot regime og for presidentens avgang i det lukkede landet.

Ifølge NTB skal omkring 50 ha blitt drept i uro og sammenstøt.

Demonstrasjon i Sudan

Rundt 50 personer skal ha blitt drept i uro og sammenstøt under demonstrasjonene i Sudan.

Foto: - / AFP

– Jeg håper revolusjonen vår vil seire, sa Alaa Salah, en av lederne for demonstrasjonene, til AFP før det ble klart at presidenten går av.

Bildet på Twitter av den kvinnelige lederen har siden publiseringen gått viralt på det sosiale mediet.

Laster Twitter-innhold

Den norske, amerikanske og britiske ambassaden i Khartoum oppfordrer myndighetene om å komme med en troverdig plan for overføring av politisk makt, heter det i en uttalelse.

Siktet for folkemord

Presidenten er blant annet siktet for folkemord og krigsforbrytelser av Den internasjonale domstolen (ICC). Til tross for at domstollen utsendte en arrestasjonsordre for åtte år siden, har presidenten fått fortsette å reise verden rundt som en fri mann og beholdt stillingen som president, ifølge The Guardian.

Landet ble i 2011 delt i to mot presidentens vilje, som del av en fredsavtale der 99 % av befolkningen i Sør-Sudan stemte for splittelse.

Delingen av Sudan kom som følger av en borgerkrig mellom myndighetene i nord og frigjøringsbevegelsen i sør. I 2013 brøt det ut en ny, voldelig konflikt, denne gangen innad i Sør-Sudan. Den fire og et halvt år lange konflikten har ført til at rundt 1,9 millioner er på flukt i landet og ytterligere to millioner har flyktet til nabolandene, ifølge Flyktninghjelpen.

SISTE NYTT

Siste nytt