Rettsmedisinere hevder «Jack the Ripper» er identifisert

Gjennom DNA-tester skal rettsmedisinere endelig ha løst et av de største kriminalmysteriene i historien, men flere sår tvil om funnet.

Politiavis om Jack the Ripper

En politiavis fra 1888 forteller om datidens jakt på massemorderen som skal ha tatt livet av fem prostituerte kvinner i London mellom august og november det året.

Foto: AKIRA SUEMORI / AP

Testresultatene er publisert i tidsskriftet Journal of Forensic Sciences, skriver CBS News.

Tegning av Aaron Kosminski

Aaron Kosminski var tidlig i politiets søkelys som mannen bak drapene på en rekke prostituerte i London, men han ble aldri dømt.

Foto: HO

Resultatet peker ut den polske frisøren Aaron Kosminski, som da var 23 år, og som var politiets hovedmistenkte.

«Jack the Ripper» drepte fem kvinner i London-bydelen Whitechapel på slutten av 1800-tallet, men gjerningsmannen ble aldri tatt.

DNA-materiale som er testet, kommer fra sjal som skal være funnet ved et av ofrene, Catherine Eddowes. Kosminski døde på et mentalsykehus i 1919.

Forskerne hevder å kunne påvise at de på sjalet har funnet blodspor med DNA-spor fra Eddowes og sperm med DNA-spor fra Kosminki.

Begge typer spor skal stamme fra mitokondrium, såkalt mtDNA. Mitokondrier fins i de fleste celler, og kalles gjerne cellens kraftverk. Man finner DNA både i cellekjernen og i mitokondriene.

– Upubliserbart tull

Men var det virkelig Kosminski som var den berømte drapsmannen?

Genetikkekspert og vitenskapelig forfatter Adam Rutherford, kaller det hele «upubliserbart tull».

– Om sjalet virkelig var på åstedet, og merkelig nok ble tatt vare på (det ble ingen av de andre klesplaggene til Catherine Eddowes), og aldri ble vasket, ville måten det har blitt behandlet på siden gjøre en DNA-analyse vanvittig vanskelig, skriver Rutherford på Twitter.

Han savner også detaljert informasjon i forskningsrapporten om «spesifikke genetiske varianter».

Jack the Ripper

Slik kan han ha sett ut, den mystiske Jack the Ripper.

Foto: AP/HO Channel 5 Broadcasting

– Profilen passer dårlig

Heller ikke Nils Nordberg, ekspert på krimlitteratur, er overbevist om at det er polakken som skal ha vært Jack the Ripper.

– Jeg tror man foreløpig skal ta et stort forbehold fordi det er så mange andre omstendigheter, sier han til NRK.

Nordberg peker også på at det er usikkert hvor sjalet kom fra.

– Det har vært innom mange hender og kan være smittet av andres DNA, sier han.

Videre understreker han at Kosminski har vært en av de hovedmistenkte fra starten av, men at profilen hans passer dårlig med Jack the Ripper – bortsett fra at han var «spik spenna gæren».

Også i 2014 slo noen forskere fast at Kosminski skal ha vært drapsmannen.

– Synd om mysteriet blir løst

Nordberg tror diskusjonen om Jack the Rippers identitet vil fortsette.

– Det er mange kandidater der ute som har sine ideer for hvordan dette skal løses. Det vil nesten være synd om det blir løst, det er noe med et slik uoppklart mysterium, sier krimeksperten.

Jack the Rippers utspekulerte metoder og mystikk har gjort han til en tilbakevendende rollefigur i britisk kriminallitteratur.

Drapene var utført på et slikt vis at det så ut som om drapsmannen hadde en viss medisinsk innsikt, om ikke kirurgisk erfaring.

SISTE NYTT

Siste nytt