Hopp til innhold

Regnbueaksjon mot den ungarske utenriksministeren

Norske instagrambrukere har det siste døgnet oversvømt kontoen til Ungarns utenriksminister med regnbueflagg. Péter Szijjártó sa tirsdag han var glad for at Det europeiske fotballforbundet sa nei til Pride-markering.

Den tidligere fotballspilleren og TV-profilen Mads Hansen reagerer på at Uefa velger å si nei til regnbuebelysning etter press fra den homofiendtlige regjeringen i Ungarn.

Den tidligere fotballspilleren og TV-profilen Mads Hansen har fylt feeden til Ungarns utenriksminister med regnbuer.

Det er den tidligere Mjøndalen-spilleren og samfunnsdebattanten Mads Hansen som har oppfordret folk til å bombardere Instagram-kontoen til den ungarske utenriksministeren med regnbueflagg.

Péter Szijjártó

Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó har fått mye kritikk for sine uttalelser i forbindelse med onsdagens fotballkamp i München.

Foto: John Thys / AP

Responsen har vært stor. Flere tusen har vist hva de mener om holdningene til den ministeren.

Peter Szijiartos instagram
Foto: Skjermdump: https://www.instagram.com/peter_szijjarto/
Peter Szijjarto instagram
Foto: https://www.instagram.com/peter_szijjarto/
Peter Szijjarto instagram
Foto: https://www.instagram.com/peter_szijjarto/
Peter Szijjarto instagram
Foto: https://www.instagram.com/peter_szijjarto/

Ungarn møter onsdag kveld Tyskland i en avgjørende kamp om hvem som skal gå videre i årets fotball-EM.

Kampen spilles på Bayern Münchens hjemmebane Allianz Arena. Münchens ordfører Dieter Reiter ønsket i forbindelse med kampen å lyse opp stadionet i regnbuens farger for å sette fokus på LHBT-personers rettigheter.

Allianz stadion i regnbuens farger

Allianz Arena i regnbuens farger, i forbindelse med en fotballkamp i januar 2021.

Foto: ANDREAS GEBERT / AFP

Protest mot anti-homo-lov

Dette skjer bare en uke etter at det ungarske parlamentet med stort flertall vedtok en lov som forbyr det som kalles homofil propaganda rettet mot barn og mindreårige.

Lignende lover er tidligere vedtatt i Russland, og har satt arbeidet for LHBT-personers rettigheter kraftig tilbake.

President for EU-kommisjonen Ursula von der Leyen kalte på en konferanse i Brüssel onsdag loven som ewr vedtatt i Ungarn « for en skam som er strid med europeiske verdier».

Demo i Budapest

14. juni var det store demonstrasjoner i Ungarns hovedstad Budapest mot de nye anti-homolovene.

Foto: Szilard Koszticsak / AP

Samtidig har det i store deler av verden har skjedd en holdningsendring i forholdet til personer med en annen seksuell orientering en hetrofili.

Det vakte stor oppsikt da en av de mest kjente spillerne i amerikansk fotball, Carl Nassib denne uken stod fram som homofil.

Står frem som første åpne homofile i NFL

Provokasjon mot Ungarn

Etter at Det europeiske fotballforbundet UEFA onsdag sa nei til at stadionet i München kunne lyses opp i regnbuens arge, gikk Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó ut og sa at han var svært glad for avgjørelsen.

– UEFA tok en riktig avgjørelse gjennom ikke å godta en politisk provokasjon mot Ungarn sa Szijjártó til nyhetsbyrået AFP.

Han fikk støtte fra fungerende leder i det tyske fotballforbundet Rainar Koch, som mente en opplysninger av stadion foran kampen mot Ungarn ikke handlet om diskriminering, men var en politisk aksjon.

Ungarsk minister om regnbue-nei: – Ledelsen i europeisk fotball har fortsatt sunn fornuft

I følge det tyske nyhetsbyrået DPA skal Ungarns statsminister Viktor Orban ha avlyst en planlagt tur til München og kampen i kveld. Dette er i følge andre tyske medier ikke offisielt bekreftet.

Sterke reaksjoner

Men nå oversvømmes altså Instagramkontoen til Péter Szijjártó med regnbueflagg etter oppfordringer fra blant annet Mads Hansen.

Mads Hansens Pride-aksjon mot Ungarn

På denne måten oppfordret Mads Hansen til markere hva man mener om den ungarske utenriksministerens syn på den planlagte markeringen i München onsdag.

Foto: Skjermdump

Samtidig lover Münchens borgermester Dieter Reiter at andre bygninger i byen skal lyses opp i regnbuens farger i forbindelse med onsdagens kam, blant annet det kjente TV-tårnet i byen.

Også flere andre fotballstadioner i Tyskland, blant annet i Köln og Frankfurt, skal lyses opp.

Den tyske avisen Bild skriver onsdag at hele det mektige fotball-Tyskland i kveld kommer til å markere sin støtte til homofiles rettigheter, til tross for UEFA-forbudet mot å lyse opp stadion i München.

Avisen skriver også at det vil bli utdelt regnbueflagg utenfor stadioen, slik at tilskuerne kan vifte med disse under kampen.

Tysklands utenriksminister Heiko Maas mener også UEFAs avgjørelse er feil.

– Det er riktig at en fotballbane ikke er politikk. Det handler om mennesker, om rettferdighet og om toleranse skriver Maas på twitter.

SISTE NYTT

Siste nytt