Hopp til innhold

Norge gir nye millioner til Syria

Regjeringen går inn for å øke humanitære bevilgninger til nødhjelp med 350 millioner kroner. Hovedparten skal brukes i Syria, opplyser statsminister Jens Stoltenberg.

Flyktninger fra Syria på grensen til Nord-Irak

En strøm av flyktninger kom inn over grensen til Nord-Irak fra Syria 17. august.

Foto: Patrick Okello/Flyktninghjelpen

Statsminister Jens Stoltenberg opplyser overfor NRK at en stor del av den nye bevilgningen er tiltenkt syriske borgere.

– Det er fordi det, ifølge FN, er en av de største og mest alvorlige flyktningekatastrofer verden har sett siden andre verdenskrig, sier han.

Fordeles mellom norske hjelpeorganisasjoner

Statsminister Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg sier han tenkte at «en grusom konflikt hadde blitt enda mer grusom», da han så bildene fra det antatte gassangrepet i Syria onsdag.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Pengene skal fordeles mellom norske hjelpeorganisasjoner som jobber i, og utenfor Syria.

– De skal brukes gjennom ulike humanitære og frivillige organisasjoner, de som er på plass både inne i Syria for å hjelpe internt fordrevne, men også i nabolandene for å hjelpe mennesker der.

Til tross for at situasjonen i Syria er svært uoversiktlig, sier Stoltenberg at regjeringen har stor tillit til at midlene kommer fram.

– Vi vet at de organisasjonene vi samarbeider med er organisasjoner som gjennom mange år nettopp har operert i krigssoner, som har operert under veldig vanskelige forhold og som likevel har fått nødhjelp fram til mennesker.

– Tenkte at en grusom konflikt nå hadde blitt enda mer grusom

De nye bevilgningene kommer bare to dager etter at meldinger om et stort angrep fra regjeringshold i Syria sjokkerte en hel verden.

Det kom onsdag bilder fra landet som antydet at befolkningen hadde blitt angrepet med kjemiske våpen, men det er ennå ikke bekreftet fra uavhengig hold om det faktisk har vært gjennomført et gassangrep, eller hvem som står bak angrepet.

Stoltenberg forteller at han gjorde seg flere tanker da gårsdagens rapporter om et angivelig angrep med kjemiske våpen, ble offentliggjort.

– Jeg tenkte at en grusom konflikt nå hadde blitt enda mer grusom, nær ufattelig voldsbruk. Det er et uttrykk for at dette er en av de mest alvorlige konflikter verden har sett på mange, mange år.

Han understreker, som mange andre, at det er spesielt viktig at FNs inspektører får slippe til i områdene det gjelder, for å finne ut hva som faktisk har skjedd.

SISTE NYTT

Siste nytt