NRK Meny
Normal

Redningsarbeidet på luksus-cuiseskip utsatt på nytt

Italienske letemannskaper måtte på nytt utsette søket i det forliste luksusskipet etter at «Costa Concordia» beveget seg fredag. En uke etter forliset, er rundt 20 personer fortsatt savnet.

Video Dykkere søker inne i Costa Concordia

INNE I SKIPET: Dykkere har søkt inne i det forliste cruiseskipet, men måtte avbryte søket i dag fordi det var for farlig.

– Skipet er ustabilt, så redningsmannskaper kan ikke gå inn, sier Alessandro Busonero til AFP.

Rundt 20 personer er fortsatt savnet etter skipsforliset som krevde 11 menneskeliv fredag den 13.

Ifølge talsmannen for redningsmannskapene, Luca Cari, skal de nå sette seg ned for å diskutere hva de skal gjøre videre. Været utenfor ferieøya Giglio, hvor luksusskipet gikk på grunn for en uke siden, er ventet å bli verre utover dagen i dag.

Frykten er at hele skipet skal falle flere meter ned i havdypet fra skjæret det nå ligger på.

– En labyrint

Dykkerne har brukt små sprengladninger for å åpne flere hull i skipet for å kunne gå inn i delene av skipet som ligger under vann.

Sju dager etter at «Costa Concordia» gikk på grunn utenfor Giglio er håpet om å finne overlevende nærmest ute.

Letingen rettes nå inn mot et evakueringspunkt på fjerde dekk, der sju av de elleve omkomne er funnet.

– Skipet er en labyrint. Det er gigantisk og ligger på siden i vannet. Det er et mirakel at så mange har overlevd, sa Modesto Dilda, som leder et dykkerteam fra brannkorpset i Vicenza.

– Kapteinen flyktet

Rundt 300 filippinere som arbeidet om bord på Costa Concordia uttalte i dag at de måtte være igjen på det synkende skipet for å redde paniske passasjerer, mens kapteinen deres flyktet.

– Det kan hende at vår kaptein gjorde sitt beste, men han begikk åpenbart også en stor feil, sa Benigno Ignacio, en kokk som arbeidet om bord i cruiseskipet, til avisa Philippine Daily Inquirer.

De ansatte ga imidlertid kapteinen ros for å ha styrt skipet inn mot øya etter at ulykka var et faktum, og mener han dermed kan ha reddet mange liv.

– Feilen var at han forlot skipet umiddelbart etter, til og med før passasjerene hadde blitt reddet, uttalte Eugen Pusyo, til avisa Manila Bulletin.

– Det føltes som om vi var om bor i Titanic

De fleste av passasjerene om bord hadde ikke redningsvester på seg, og det brøt ut panikk.

– Det føltes som om vi var på Titanic. Vi måtte kaste barn inn i redningsbåtene for å redde livene deres, fortalte Pusyo.

Kapteinen Francesco Schettino er arrestert og risikerer å bli tiltalt for drap. Han har nektet for at han forlot fartøyet, og begrunnet dette med at han falt av skipet og inn i en av livredningsbåtene.

Amatørvideo avslører

Fredag skriver BBC om en video som har dukket opp i etterkant av hendelsen og viser hvordan mannskapet forsikret passasjerene om ingenting var i veien etter at skipet hadde begynt å ta inn vann.

I amatørvideoen, som ble publisert på en italiensk nettside torsdag, sier en av de ansatte ved skipet at «alt er under kontroll», og at det hele dreier seg om et generatorproblem som vil bli løst.

Den ansatte ber passasjerene om å gå tilbake til lugarene sine.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt