Hopp til innhold

Rapport: Internett blir stadig mindre fritt

Mer sensur og mer overvåking. For femte år på rad synker internettfriheten, ifølge en rapport fra organisasjonen Freedom House.

Nettfrihet 2015

FRIHET: De grønne landene har full nettfrihet, de gule har delvis, mens de lilla betegnes som land med manglende nettfrihet. De grå landene er ikke omfattet av undersøkelsen.

Foto: Freedom House

Organisasjonen har undersøkt forholdene i 65 land verden over, hvor Island er det eneste nordiske landet som er inkludert.

Undersøkelsen viser at over 61 prosent av nettbrukerne i verden bor i land hvor kritikk av myndighetene, hæren eller kongefamilien rammes av sensur.

Over 58 prosent bor i land hvor nettbrukere blir fengslet for å dele materiale om politiske, sosiale eller religiøse problemstillinger.

Korrupsjonsanklager, opposisjons-nettsteder og satire blir sensurert i mer enn en tredel av landene rapporten omfatter.

14 land sensurerer aktivt innhold som omhandler problemstillinger knyttet til homofile, lesbiske og andre seksuelle minoriteter.

Mer slettes

I mange land omgår nettbrukerne sensuren ved hjelp av elektroniske verktøy som VPN eller såkalte proxy-servere. Dette har myndighetene bitt seg merke i og skiftet fremgangsmåte for å hindre at befolkningen får tilgang til ulovlig informasjon.

– Myndighetene presser i større grad privatpersoner og nettstedeiere til å fjerne eller slette innhold, enn å basere seg på filtrering og blokkering, sier prosjektleder for Freedom on the Net Sanja Kelly til Radio Free Europe.

– De vet at gjennomsnittsbrukeren har blitt mer teknologisk kyndig og dermed er i stand til å omgå statlig sensur, sier hun.

Kryptering blir stigmatisert

Samtidig har det i flere land blitt innført restriksjoner på dataverktøy som brukes for å skjule identiteten sin eller kryptere informasjon.

– Å hindre kryptering og anonymitet svekker internett for alle, men spesielt for menneskerettighetsaktivister og uavhengige journalister, sier Kelly.

Ifølge undersøkelsen blir kryptering både i demokratier og autoritære regimer stigmatisert som et verktøy for terrorister, og flere land har tatt til orde for å forby krypteringsverktøy for hvermannsen.

Kontroversiell Ole Brumm

Mens Island er det landet som troner høyest på lista over nettfrihet, ligger Iran, Syria og Kina i andre enden av skalaen.

Av kuriøse funn i rapporten er blant annet et omstridt bilde av Ole Brumm i en lekebil. Bildet ble spredt på det kinesiske nettsamfunnet Sina Weibo i forrige måned og skulle forestille president Xi Jinping i en militærparade. Bildet ble delt over 65.000 ganger før det ble fjernet, og ble med det det mest sensurerte bildet på nettstedet i september.

Investerer i overvåking

Av de 65 landene som er omfattet, har 32 av dem lagt seg på en strengere linje siden juni i fjor. Blant disse er Ukraina, Libya og Frankrike, ifølge rapporten.

I Sri Lanka og Zambia har man derimot sett en bedring på grunn av regimeskifter det siste året.

14 land har vedtatt nye lover det siste året som øker overvåkingen av folks nettbruk, og siden i fjor sommer har en lang rekke land investert i teknologi som gjør det enklere å kikke sine innbyggere i kortene.

SISTE NYTT

Siste nytt