NRK Meny
Normal

Rakettangrep mot militært hovedkvarter i Ukraina

Minst 15 personer er drept etter at russiskvennlige opprørere angrep det ukrainske hovedkvarteret i Øst-Ukraina.

Rakettangrep i Kramatorsk

RESTER AV ANGREPET: Innbyggere i Kramatorsk ser en av

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Rakettangrepet rammet hovedkvarteret til de ukrainske regjeringsstyrkene utenfor byen Kramatorsk. Flere av rakettene landet inne i byen, og minst 15 personer, både sivile og soldater skal være drept.

– Det viktigste hovedkvarteret i vår antiterroroperasjon ble rammet av en Tornado-rakett, sa Ukrainas president Petro Porosjenko tirsdag.

I tillegg er minst 26 personer skadet, blant dem to barn.

– Brukt russiske våpen

Rakettene skal også ha truffet flyplassområdet der den ukrainske armeen har sitt hovedkvarter, og den ukrainske nettavisen Ukrainska Pravda skriver nå at fire soldater ble drept og flere skadet. Før angrepet skal det ha vært observert en flygende ubemannet drone over området ved flyplassen.

Ukrainske myndigheter sier at angrepet ble utført med raketter skutt ut fra det moderne russiske våpensystemet BM-30 Smertsj. Utskytingslastebilene skal befinne seg i nærheten av den separatistkontrollerte byen Gorlovka, sørøst for Kramatorsk.

Ukrainske myndigheter sier de prorussiske separatistene etter nyttår har fått tilført store mengder tunge våpen fra Russland, noe som har gjort det mulig for dem å rette nye angrep mot regjeringsstyrkene.

Presset av opprørere

Kramatorsk har siden i fjor høst fungert som midlertidig hovedstad for den delen av Donetsk fylke som er kontrollert av den ukrainske regjeringen. De siste ukene har russiskvennlige separatister presset de ukrainske regjeringsstyrkene tilbake på flere frontavsnitt og også nærmet seg Kramatorsk.

Samtidig har de ukrainske regjeringsstyrkene satt i gang en offensiv sør i Donetsk fylke, øst for byen Mariupol. Flere mindre landsbyer skal være erobret, men det er foreløpig kommet få meldinger om disse kampene.

Planen er at presidentene fra Russland, Ukraina, Tyskland og Frankrike skal møtes i den hviterussiske hovedstaden Minsk i morgen for å drøfte en mulig fredsløsning for Ukraina. I første omgang handler forhandlingene om å få til en våpenhvile og en tilbaketrekning av militære styrker fra den mer enn 400 kilometer lange frontlinjen i Donbassområdet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt