NRK Meny
Normal

Pytonjakt på dugnad i Florida

Gigantiske burmesiske pytonslanger er blitt sluppet løs av privatpersoner i Everglades i USA. Nå er de blitt så mange at nasjonalparken lørdag arrangerer jaktkonkurranse for å få ned bestanden.

Hundrevis av amatører er nå kommet til Everglades, bevæpnet med klubber, macheter og våpen.

Den burmesiske pytonslangen kan bli lengre enn en bil og tyngre enn en voksen mann.

Den månedlange konkurransen Python 2013 Challenge er åpen for alle.

– Dette er så spennende som det kan bli. Det er «a once- in-a-lifetime opportunity», sier deltager Ron Polster, en pensjonert selger fra Ohio.

Deltagere betaler 25 dollar for å delta, og tar et kurs online, som hovedsakelig består av å se på bilder av pytonslanger og beskyttede innfødte slanger for å lære å se forskjell, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det statlige dyrevernet tilbyr en premie på 1500 dollar (drøyt 8000 kroner) for den som fanger flest pytonslanger og 1000 dollar for den den lengste pytonslangen.

Truer økosystemet

En burmesisk pytonslange som ble funnet i Florida i fjor satt rekorden som den største noensinne fanget i staten. Den var 5,4 meter. Slangen veide nesten 75 kilo.

Et rekordeksemplar fra en reptilpark i Gurnee, Illinois, USA ble målt til 8,2 meter og 183 kilo i 2005, ifølge Wikipedia.

Carli Segelson, talskvinne for arrangementet, sier antallet deltagere nådde cirka 500 denne uken, og at antallet øker ettersom deltagere strømmer til fra totalt 32 stater.

En forskningsrapport utgitt i 2012 viser at spredning av pytonslanger sammenfaller med en kraftig nedgang av pattedyr i parken.

Studien viser at bestanden av vaskebjørn og pungrotte har sunket med henholdsvis 99,3 og 98,9 prosent siden den burmesiske pytonslangen begynte å dukke opp i området.

Kaninen ser ut til å være helt forsvunnet. Det lover dårlig også for truede dyrearter i nasjonalparken.

Det uttalte målet med konkurransen er å øke bevisstheten om trusselen burmesiske pytonslanger utgjør for Everglades økosystemet. Slangene stammer fra Sørøst-Asia og har ingen kjente rovdyr i Florida.

– Konkurransen fungerer også som et pilotprosjekt for å se om denne typen konkurranser kan stagge den den voksende trusselen fra fremmede arter, sier zoolog Frank Mazzotti fra universitetet i Florida.

Han var med på å skape konkurransen.

Frykter vådeskudd

Python Challenge-reglene sier at deltagerne må drepe dyrene på stedet på en human måte, og anbefaler å skyte slangene gjennom hjernen.

– Jeg håpet det ville være mange macheter og ikke så mange våpen, sier den pensjonerte selgeren Polster.

Han sier han er bekymret for at «disse idiotene skal skyte over alt».

Shawn Heflick, stjernen i tv-programmet «Python Hunters» på National Geographic, sier til Reuters at det til tross for pytonslangenes enorme størrelse er sumpen i seg selv i tillegg til alligatorer, krokodiller og giftige slanger, som vil utgjøre den største trusselen.

– Når deltagerne kommer ned dit, vil de gå seg vill, de vil bli dehydrerte, de vil bli «sugd tørre av mygg», sier Heflick.

Segelson sier arrangøren ved starten vil gi opplæring i bruk av GPS og det å identifisere giftige slanger.

Samtidig bør deltagerne gjøre seg kjent i Everglade, akkurat som de bør når de ankommer et hvilket som helst annet fremmed territorium, sier Segelson.

Heflick tror de fleste av deltagerne blir trukket til Python Challenge med en romantisk forventning om å fange et gigantisk rovdyr. Han forventer at få vil holde ut særlig lenge.

– De aller fleste vil aldri se en pytonslange. Det store flertallet vil avslutte jakten ganske raskt. når de finner ut hvor mye mygg det er der. Det er varmt, og ganske kjedelig noen ganger – det meste av tiden egentlig. Jeg tror mange vil dra hjem, sier Heflick.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt