Putin trekker seg fra våpenavtale

Vladimir Putin varsler at Russland trekker seg ut av CFE-avtalen, som begrenser antallet konvensjonelle våpen i Europa.

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: POOL / REUTERS

Hør: NUPI-forsker om avtalen

Den russiske presidenten undertegnet lørdag et dekret som innebærer at Russland ikke lenger er forpliktet til å overholde CFE-avtalen fra 1992.

Han begrunner beslutningen med at det nå foreligger en «ekstraordinær situasjon» som påvirker Russlands sikkerhet.

Putin sier dette har gjort det nødvendig å sette i verk umiddelbare tiltak.

- Denne avtalen har betydd mer for Norge enn for mange av våre allierte.

John Kristen Skogan

Men dette innebærer ikke at vi har lukket dørene for dialog, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.  

Avtalen regnes som en av de viktigste etter den kalde krigen i Europa, ifølge AFP.

UD beklager brudd

Utenriksdepartementet beklager at Russland har trukket seg fra CFE-avtalen.

- En særlig verdi ved CFE-avtalen var at den bidro til større åpenhet mellom landene. Det vil være meget negativt om denne åpenheten nå opphører, uttaler Støre i en pressemelding fra UD.

Norge deltok på en ekstraordinær konferanse med CFE-landene i Wien forrige måned, men samtalene førte ikke frem.

- Vi synes det er meget beklagelig at Russland har varslet at de vil iverksette et moratorium på CFE-avtalen etter utløpet av fristen 12. desember, sier statssekretær Liv Monica Stubholt i UD.

Hun mener det fortsatt er håp om å få Russland til å snu i saken.

- Vi må drøfte de nye sikkerhetspolitiske utfordringene i Europa med Russland i en NATO-kontekst. Det kan bidra til at Russland kan velge ikke å bringe avtalen til opphør, sier Stubholt. 

Betyr mer for Norge

- Denne avtalen har betydd mer for Norge enn for mange av våre allierte, sier John Kristen Skogan til NRK. Han er forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Han sier inspeksjonsordningene som ligger i CFE-avtalen opphører, og dette har betydning for forholdet mellom Norge og Russland.

-  Rent generelt er dette også alvorlig fordi hvis Russland mener alvor med å trekke seg fra avtalen, har dette betydning for klimaet mellom øst og vest, sier Skogan.  

Gamle trusler virkeliggjort

CFE-avtalen avgrenser hvor mange stridsvogner, pansrede kjøretøy og hvor mye artilleri russerne kan plassere mellom atlanterhavskysten og Uralfjellene.

Russland har flere ganger truet med å trekke seg fra avtalen.

Den russiske regjeringen har dessuten kritisert vestlige land for ikke å ha ratifisert en modifisert versjon av avtalen som ble undertegnet i 1999.

SISTE NYTT

Siste nytt