Hopp til innhold

Putin: – Vi vil ikke la andre blande seg inn

Russlands presidentkandidat Vladimir Putin advarte andre land mot å blande seg inn i landets anliggender da han talte til titusener på en fotballstadion i Moskva torsdag.

putin

KAMPVILLIG: Det var en kamplysten Vladimir Putin som inntok fotballstadion i Moskva og erklærte at han ikke vil la fremmede krefter blande seg inn i Russlands anliggende.

Foto: Reuters

– Vi vil ikke la noen blande seg inn i våre interne anliggender, og vil kjempe for vår fremtid, sa Putin i en tale på Moskva stadion torsdag.

Den sittende statsministeren og presidentkandidaten var mer aggressiv i tonen enn han har vært tidligere, ifølge den opposisjonelle avisen Novaja Gazeta.

– 100.000 møtte opp

Ifølge statlig russisk TV hadde rundt 100.000 møtt opp på arenaen, som vanligvis huset fotballkamper og rockekonserter, for å vise landets statsminister sin støtte.


Flere titusener av disse skal ha marsjert gjennom det sentrale Moskva i forkant, under store bannere med påskrifter som «Vi stemmer på Putin», flagg og hvite ballonger. I den isende februarkulden fikk demonstrantene servert russisk te, og politiet stoppet trafikken for å la folkemengden passere frem mot stadionanlegget, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Russland markerer torsdag Dagen for fedrelandets forsvarere, som er offentlig fridag. Om en halvannen uke, søndag 4. mars, går første runde av presidentvalget av stabelen. Det er her ventet at Putin vil vinne, til tross for at han har fått en stor protestbevegelse mot seg etter parlamentsvalget i desember.

Der ble det som betegnes som massivt valgjuks avdekket, og det gryende folkeopprøret har samlet opp mot 120.000 mennesker i flere demonstrasjoner de siste månedene.

– Tvunget til å delta

Regimekritiske medier og opposisjonelle røster på sosiale medier mener torsdagens massemønstring til støtte for Putin i stor grad var forhåndsrigget av myndighetene.

Det hevdes at studenter og ansatte i statlige bedrifter ble oppmuntret og i mange tilfeller nærmest tvunget til å delta, og at arbeidsfolk har blitt fraktet inn fra Moskvas omkringliggende områder i busser og tog i anledning demonstrasjonen. På Twitter hevdes det videre at applausen som runget utover stadion ikke var fra de fremmøtte, men forhåndsinnspilt og blåst ut via høyttalerne.

Det avviser Putins kampanjeansvarlige, Stanislav Govorukhin.

– Vi inviterer alle til å delta, men vi tvinger ingen, sier han ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

SISTE NYTT

Siste nytt